Figueres recupera l'escultura de la Creu de la Mà que va ser vandalitzada l'any passat

La Guàrdia Urbana encara no ha identificat als autors de la trencadissa

La creu de terme de la plaça Creu de la Mà de Figueres (Alt Empordà) ha tornat avui al seu lloc després de ser restauració. El passat mes de setembre, uns desconeguts van trencar la part superior de l’escultura, amb la creu de terme inclosa i es van iniciar els treballs per restaurar-la i tornar-la a col·locar a la plaça que porta el seu nom.

La Guàrdia Urbana va iniciar aleshores una investigació per tal de determinar qui van ser els autors de l'acte vandàlic, però mesos més tard encara no els han aconseguit identificar.

L’actual Creu de la Mà no té res a veure amb l’original. El capitell antic amb sis cares està al Museu de l’Empordà i la creu va ser localitzada, el 1962, en un jardí particular de Girona. Era una creu d’estil gòtic construïda l’any 1429 pel picapedrer de Girona Ramon Boet, tot i que altres fonts, pel seu estilisme, l’atribueixen a l’escultor Pere Oller.

Originàriament, havia estat emplaçada al carrer Girona (en una de les portes d’entrada a l’antiga vil·la emmurallada), després a la cantonada amb el carrer de Castelló i el carrer Nou i finalment a la plaça actual. L’any 1869 l’enginyer d’Obres Públiques va demanar un informe sobre la solidesa del terreny per si podia “aguantar la creu per ser un perill i evitar desgràcies”. L’informe va ser positiu i el monument es va mantenir.

La creu va desaparèixer arran de la Guerra Civil i tot i ser trobada en un domicili de Girona no es va poder recuperar. La creu original, de tipologia grega, tenia els braços acabats amb expansions lobulades i al centre la figura de Crist crucificat. Al revers hi havia una mà, que va motivar el nom popular que se li donava.

En canvi, el pedestal original està guardat en el Museu de l'Empordà i en ell hi ha una escena de l'Anunciació, una de Sant Antoni Abat, una altra de Sant Joan Evangelista, l'escut de Figueres i de Sant Pere de Rodes.