El Trueta i el Santa Caterina fan més de 100 proves per detectar malalties del fetge en dos dies

Han tingut lloc durant unes jornades per a conscienciar a la ciutadania

Els hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han dut a terme 112 proves per a detectar malalties del fetge en dos dies. Es tracta de dues jornades que formen part de la Setmana de les Malalties Hepàtiques i que tenen per objectiu conscienciar la ciutadania de la importància de tenir una bona salut del fetge.

En concret, entre els dos centres s'han realitzat 69 elastografies de transició, que permet avaluar l'elasticitat o rigidesa del fetge i 43 testos ràpids per la detecció a la sang dels virus de l'hepatitis B i C.

En total, sis pacients hauran de tornar a l'hospital, ja que un dels valors estava fora dels paràmetres normals. L'activitat es va iniciar el passat dimarts 16 a l'hospital Trueta i la segona jornada es va fer el dijous 18 al Santa Caterina.

Durant les dues jornades, els professionals del servei han aprofitat per combinar les proves de detecció amb la tasca de conscienciació sobre la importància de fomentar una bona salut hepàtica, a través de la promoció d'una dieta adequada, la limitació del consum d’alcohol, a més de fer activitat física amb freqüència.

En aquest sentit, els professionals assenyalen que aquests factors estan "estretament vinculats" a l'esteatohepatitis, una malaltia coneguda com a fetge gras, una de les patologies que ha experimentat un major increment durant els darrers anys. Es tracta d'una acumulació excessiva de greix a les cèl·lules del fetge, si es deixa sense tractar, pot progressar cap a una fibrosi hepàtica, cirrosi o càncer de fetge. 

El Servei de Digestologia del Trueta i el Santa Caterina rep cada any més primeres visites vinculades a casos avançats de fetge gras derivades de l'atenció primària, una tendència que respon a l'augment del sedentarisme i del sobrepès. Cal recordar que l'enquesta de salut pública de Catalunya del 2022 assenyala que el 34,6% de la població adulta (de 18 a 74 anys) té sobrepès i un 14,7% obesitat, mentre que en població infantil (de 6 a 12 anys) hi ha un 17% de sobrepès i un 11,7% d'obesitat.

Detecció del virus de l’hepatitis B i C

Des del Trueta i el Santa Caterina adverteixen que les malalties hepàtiques no solen causar símptomes durant anys, fet que dificulta la seva detecció en una fase primerenca. Per aquesta raó, des del servei es destaca la importància de combinar les proves preventives com anàlisis de sang per detectar algun valor alterat. "Cal remarcar que la prevenció és una part molt important per evitar les malalties hepàtiques”, subratlla el doctor Javier Pamplona.

També es vol incidir en el fet que encara hi ha persones que tenen el virus de l'hepatitis B i C sense tenir-ne coneixement, situació que produeix un dany al fetge que pot derivar en hepatitis crònica, cirrosis o càncer. En aquest sentit, Pamplona recomana que aquestes persones que poden tenir risc de tenir hepatitis es facin un test de cribratge.

El servei de Digestologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina és el referent per a la patologia digestiva urgent i d’alta complexitat de la Regió Sanitària de Girona, amb una població de referència de prop de 800.000 habitants.

Està integrat per un equip de professionals pluridisciplinari, format per facultatius especialistes en aparell digestiu i professionals d’infermeria, organitzats en Unitat d'Hepatologia, Unitat d'Endoscòpia Digestiva, Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal, Unitat de Tumors Gastrointestinals, Unitat de Pàncrees i Unitat de Trastorns Funcionals.

El servei també integra grups de recerca vinculats a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Les àrees d’estudi engloben aspectes epidemiològics d’hepatitis víriques, l'ús de la sedació en l'endoscòpia digestiva o la farmacocinètica en el tractament de la malaltia inflamatòria intestinal, o la influència de la microbiota intestinal en diverses malalties digestives.