Nou mesos de presó pel veí de Cadaqués acusat de maltractar la medallista Iria Esteller

Ha estat condemnat per un episodi de violència en l’àmbit familiar

La campiona d'Espanya de natació, medallista europea de waterpolo, model i és coordinadora a Catalunya de la Fundació Cousteau, Iris Esteller, va denunciar l'any passat que la seva exparella va protagonitzar una agressió contra ella que la va fer "tèmer" per la seva vida, fet que la va dur a denunciar-ho davant els Mossos d'Esquadra.

Ara, el jutjat penal número 1 de Figueres ha condemnat a aquest veí de Cadaqués (Alt Empordà) a nou mesos i un dia de presó i a una indemnització de 400 euros per les lesions per un delicte de violència en l'àmbit familiar segons ha assenyalat Diari de Girona.

La sentència també estableix que no es podrà aproximar a menys de cent metres de la víctima, mentre que la defensa, donant continuïtat al que ja va ordenar el jutge durant la celebració del judici ràpid el 2023. Per la seva banda, en sol·licitava l’absolució.

Ja aleshores Esteller explicava que l'home "la va trencar" i va haver de tornar-lo a denunciar. "Jo esperava buscar un pis per a mi sola, però ens vam enamorar, em va dir d'anar a casa seva i li vaig dir que sí". Així és com va començar el malson que relatava l'abril de 2023 l'Iria i que va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra.

Va passar fa poc més d'un any quan va decidir traslladar-se a viure a Cadaqués. La seva parella té 20 anys més que ella i un fill menor de 15, però això no va ser cap obstacle perquè iniciessin una vida plegats a casa d'ell. Ella s'hi va empadronar al cap de pocs dies i els primers mesos tot semblava anar bé, tot i que "ja veia coses".

"No podia sortir mai del poble i jo no entenia per què, m'utilitzava per anar a comprar-ho tot, mai podia anar a treure diners, feia que me'ls ingressessin a mi i jo els anava a treure", explicava. De seguida van començar les discussions. "Vivia de nits i dormia de dies. Es posava agressiu i donava cops a la paret", afegia.

Amb els mesos van arribar "els insults" i les vexacions, fins i tot, en presència del fill. "Em deia que els meus pares no em volien, que estava sonada, que era una merda. I jo no ho entenia, em sentia malament, que no valia res", relatava.

Durant aquell temps, remarcava, no era conscient que estava vivint maltractaments. "Intentava donar-li suport, però cada cop anava a pitjor", diu. Amb els mesos es va adonar que ell tenia una addicció a les drogues i van començar les agressions físiques.

"Vaig pensar que era puntual"

"El primer cop que em va posar la mà al damunt vaig pensar que era puntual. Jo mai havia viscut una situació així, ni m'he envoltat de gent així. Ara em cau la cara de vergonya", afirmava. "A vegades, ell desapareixia durant tres o quatre dies i apagava el telèfon", explicava. "I jo cada cop m'anava fent més petita".

Segons consta a la denúncia que va interposar el 12 d'abril, el detonant va ser una agressió que la va fer témer per la seva "integritat física". "Pensava que em mataria", assegurava. Tot va començar perquè volia que li anés a comprar unes pintures. "Me n'havia d'anar a l'Estartit per reunir-me amb el meu pare i la seva parella. Em trobava molt malament i li vaig dir que no podia. Em va començar a dir de tot. Així i tot, li vaig anar a buscar les pintures".

Un cop a casa i segons detalla la denúncia, la va acorralar, la va agafar pels braços, la va sacsejar molt fort, insultar i llençar contra la paret. També li va colpejar el cap i l'esquena contra la paret mentre la insultava. Quan va intentar escapar-se, la va agafar pel jersei i li va llençar una caixa de fusta de decoració que contenia pedres. "Vaig tenir reflexes i vaig veure la caixa, sinó em mata", assegura. Mentrestant va aconseguir trucar al seu padrí, que va sentir els crits i va alertar la policia.

Finalment, l'Iria va aconseguir escapar i va sortir corrents, però abans l'agressor li va ventar una coça a l'esquena. Pocs minuts després va arribar la policia, els va explicar els fets i li van recomanar que anés al CAP. Allà i segons consta a l'informe, li van certificar eritemes als avantbraços i una marca de sabata al vestit al nivell de l'esquena. Va demanar una ordre de protecció. Després que la policia el detingués, al judici ràpid que es va celebrar l'endemà, el jutge va decretar una ordre d'allunyament.

Només dos dies després, l'Iria va acudir de nou als Mossos per ampliar la denúncia. A l'escrit, va fer constar que l'agressor va canviar el pany del pis que compartien, que va trencar l'ordre d'allunyament i que li va enviar dos missatges la mateixa nit del 13 d'abril.