Constitueixen l’Espai Català Transfronterer amb la intenció de teixir projectes comuns

La Generalitat, el Departament dels Pirineus Orientals i la Diputació de Girona convoquen ajudes per a cooperació

A través del marc europeu Poctefa, la Generalitat de Catalunya, el Departament dels Pirineus Orientals i la Diputació de Girona s’han unit per crear l’Espai Català Transfronterer. És el primer d’Europa que es posa en funcionament i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ho atribueix a “la feina feta” al llarg dels últims anys, que ha permès tirar endavant aquest projecte. Ara, es convoca una primera línia d’ajudes per a “projectes estructurants” dins de l’àrea funcional de l’ESCAT.

L’objectiu és que les empreses, les entitats, els ens públics locals i la ciutadania en general presentin els seus projectes en cooperació entre la Catalunya del Nord i el Principat. Els temes seran diversos i poden anar des de la llengua, a l’emergència climàtica o àmbits culturals i esportius. Hauran de tractar “reptes compartits de present o de futur” per poder explorar solucions que es puguin aplicar en tot el territori que uneix l’espai transfronterer.

Per a aquesta primera convocatòria es repartiran 2,2 milions d’euros de fons europeus i posteriorment es farà una segona convocatòria per arribar als 5 milions en total en ajudes a projectes de cooperació.

La presentació de l’espai s’ha fet aquest dijous a la Delegació del Govern a Girona amb una elevada presència de tècnics i representants d’ens locals per conèixer a fons el nou espai. Al llarg de la jornada s’han fet taules rodones i presentacions