Girona tanca les dutxes de piscines i equipaments esportius municipals durant els entrenaments

Salellas sobre el cabal del Ter assegura que fa temps que "no es compleix"

Girona tancarà les dutxes de les piscines i els equipaments esportius municipals i només les obrirà després dels partits. La mesura, que s'ha adoptat en el marc del comitè de sequera, s'aplicarà la setmana que ve i suposarà que tant els equips d'esports de base com els professionals no puguin dutxar-se després dels entrenaments.

En el cas de les piscines, si bé es tancarà l'aigua dels vestidors, es mantindran obertes les dutxes de platja per poder-se treure el clor. L'alcalde, Lluc Salellas, assegura que la mesura s'adopta "per pedagogia" i, en referència a l'entrada en emergència, ha criticat que es vulgui crear un debat "pervers" entre ecologia i l'aigua de boca pel cabal ecològic del Ter quan fa temps que "no es compleix".

La decisió de tancar les dutxes s'ha pres durant l'última reunió del comitè de sequera, que Girona va constituir aquest desembre. Segons concreta l'alcalde, és aquí on s'aborden totes aquelles "propostes de ciutat" per "mitigar" la manca d'aigua, de manera coordinada amb l'àrea urbana, la Generalitat i Acció Climàtica. "L'objectiu que ens guia és gastar el mínim possible per allargar al màxim l'ús de l'aigua", ha subratllat Lluc Salellas.

L'aigua dels vestidors de les piscines i els equipaments esportius municipals (aquí s'hi inclouen pavellons i camps de futbol) es tancarà a partir de dilluns. I només s'obrirà els dies que es juguin partits. Després dels entrenaments, ja que tots els jugadors i jugadores de qualsevol categoria hauran d'anar-se a dutxar a casa.

En el cas de les piscines, el regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, ha explicat que tan sols es mantindran obertes les dels vestidors de la Devesa (perquè l'equipament forma part del pla fred per atendre el sensellarisme). A la resta de la ciutat, estaran tancades. Sí que es mantindran, però, les dutxes de platja -les que hi ha a tocar de les piscines- per permetre que els banyistes "es puguin treure el clor" sense fer servir sabó.

En paral·lel, el regidor també ha explicat que s'instal·laran sistemes per reduir tant la quantitat d'aigua com l'estona que raja de les dutxes. Seran una mena de brides que, quan es premi el polsador, faran sortir aigua durant uns deu segons (en comptes del mig minut que hi ha actualment).

Tant de base com d'elit

La decisió de tancar dutxes després dels entrenaments afecta totes les categories: tant l'esport de base com el professional. De fet, l'alcalde de Girona ha anunciat la mesura en una compareixença al pont de Pedra, flanquejat pel president del Girona FC, Delfí Geli; la directora esportiva de l'Spar Girona, Laia Palau; la CEO del Bàsquet Girona, Stefi Batlle, i representants del Girona Club Hoquei.

Laia Palau ha explicat que ara cal fer "un exercici de responsabilitat". Ha definit el tancament de dutxes com una mesura que, apart de pedagògica, no deixa de ser també "un toc d'atenció" per ajudar la ciutadania a reflexionar tant sobre l'impacte de la sequera com de la "responsabilitat" que té cadascú per "aconseguir millorar la situació".

Per la seva banda, Delfí Geli ha explicat que, en el cas del Girona FC, des d'aquest Nadal tot l'esport de base del club ja no es dutxa ni després dels entrenaments ni tampoc dels partits. Pel que fa als camps, ha concretat que el de Torres de Palau "no es rega cap dia de la setmana" i que l'estadi de Montilivi, durant els mesos d'hivern (d'octubre a març) pràcticament no necessita reg perquè la gespa ja agafa la humitat. "Apart disposem d'un pou propi, que podem fer servir sense estirar aigua de la xarxa", ha dit Geli.

Pel que fa al primer equip, el president del Girona FC ha recordat que entre setmana els entrenaments es fan a Caldes de Malavella (Selva). I que en el cas del dia abans dels partits, on sí que s'entrena a Montilivi, o bé els jugadors no es dutxaran o bé no faran la sessió preparatòria a Montilivi (com passarà aquest dissabte per diversos motius).

Petició als privats

En paral·lel, l'Ajuntament de Girona també enviarà un escrit als propietaris d'equipaments esportius privats perquè se sumin a la iniciativa i també tanquin les dutxes dels seus vestidors. I pel que fa a d'altres mesures per revertir la sequera, Sergi Cot ha concretat que s'estan acabant d'electrificar els dos nous pous a la zona del Sitjar, que permetran disposar d'aigua addicional, i que durant les últimes setmanes s'han estat fent proves per abaixar la pressió a la xarxa, però que la mesura encara no s'ha instaurat.

El regidor ha concretat que això comporta "una complexitat tècnica" que cal avaluar, perquè no es pot reduir tota la pressió de cop. Per això, s'han testejat "quines afectacions" pot tenir la mesura en aquells llocs on l'aigua necessiti més pressió per arribar-hi (per exemple, en determinades zones elevades de Girona o bé als últims pisos dels blocs d'edificis).

"L'objectiu és estar preparats per als propers mesos, perquè el diagnòstic no és bo", ha concretat Sergi Cot. "De moment s'han estat fent proves i s'han analitzat les incidències, però la mesura no s'ha instaurat de manera massiva perquè no és tan senzill", ha dit. "Sí que volem estar preparats per quan toqui fer-ho", ha subratllat.

"Debat pervers"

Per últim, i en referència a la imminent entrada en emergència per sequera, l'alcalde de Girona també ha criticat que es vulgui intentar crear un "debat pervers" entre ecologia o bé "tenir aigua a casa" pel cabal del Ter (que s'abaixarà dels 3.000 litres per segon als 600 des del Pasteral fins a la desembocadura).

Salellas ha explicat que aquest és un "problema" que ja "ve de lluny", perquè el cabal ecològic del Ter "no s'ha complert ni en els millors temps, quan els pantans estaven plens". Per a l'alcalde, allò que tocaria és haver fet els deures molt abans i haver buscat "un sistema" per trobar l'equilibri entre l'aigua de boca i els valors ecològics del riu.

"En la situació actual, és veritat que és molt difícil que els dos s'acompleixin; el que s'ha de fer és reduir tant com es pugui els nostres consums del dia a dia per garantir que hi hagi el màxim d'aigua al Ter i a les cases", ha afirmat. "No és una cosa o bé l'altra", ha conclòs l'alcalde de Girona.