Enrenou a Ripoll on el govern d'ultradreta dificulta als immigrants empadronar-se

La Generalitat diu que no actuarà i la Síndica de Greuges demana als afectats denunciar

Una desena de nouvinguts estrangers a Ripoll s'han topat els darrers mesos amb un mur infranquejable quan han intentat empadronar-se al municipi. El govern municipal encapçalat per la ultradretana Sílvia Orriols (Aliança Catalana), ha imposat un seguit de traves burocràtiques que fan anar de corcó als immigrants.

Segons la llei existeix un termini de tres mesos per a poder executar aquest tràmit i l'Ajuntament de Ripoll juga amb aquest marge de temps per a demorar el procediment. Això implica que durant tot aquest temps els sol·licitants no tenen dret a escolaritzar els seus fills ni visitar al metge de capçalera, per la qual cosa a molts d'ells no els queda cap altra opció que abandonar el poble i anar a una altra banda.

Segons explica El Periódico de Catalunya, a la capital del Ripollès s'hi troben una desena de famílies en aquesta situació. No només això, des de la Generalitat de Catalunya no tenen previst actuar d'ofici i asseguren que és necessari que els afectats denunciïn la situació.

Aquesta és una acció que la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ja ha demanat a tots els immigrants que es troben en aquesta situació portin a terme. La problemàtica no és nova i ja es porta arrossegant des de les darreres eleccions municipals del maig del 2023 en altres poblacions com Canyelles (Garraf), Fogars de la Selva, Martorell (Baix Llobregat) i Premià de Mar (Maresme).

Amb tot, des del Fòrum de Síndics també s'ha detectat aquesta situació en una dotzena de municipis més: Arbúcies (Selva), Arenys de Mar (Maresme), Igualada (Anoia), L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Lloret de Mar (Selva), Mollet (Vallès Oriental), Palafrugell (Baix Empordà), Reus (Baix Camp), Rubí (Vallès Occidental), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Terrassa (Vallès Occidental) i Vic (Osona).