IAEDEN critica la reducció del cabal de la Muga i assenyala a una ''dessecació programada''

L'entitat aposta perquè es redueixi la cabana porcina de l'Alt Empordà

L'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà critica la reducció del cabal de la Muga que es limita a 40 litres per segon, després del pas del riu per Pont de Molins (Alt Empordà).

Des de l'entitat consideren que minar el cabal és una forma de "dessecació programada" del riu i, per això, carreguen contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En comptes de rebaixar la quantitat d'aigua, l'entitat aposta per reduir la cabana porcina que hi ha a la comarca i que voreja el mig milió d'animals.

Per això, exigeix que s'aturin les ampliacions de granges i es redueixin els caps per tal d'afavorir l'estalvi d'aigua. A banda, també proposen ajudes a la pagesia per fer un canvi en els cultius i incentivar-ne de nous que no consumeixin tanta aigua.

IAEDEN-Salvem l'Empordà dona per fet que la decisió de reduir el cabal del riu a 40 litres per segon a partir de Pont de Molins tindrà "un impacte enorme sobre un tram que ja fa molts anys que és molt maltractat per les estratègies" que proposa l'ACA per fer front a la sequera. Argumenten que la mesura tindrà conseqüències negatives sobre espècies aquàtiques protegides que habiten a la Muga com l'espinós, el barb de muntanya i dues espècies de nàiades.

Per tot plegat, l'associació ecologista exigeix que no es redueixi el cabal i que es mantingui, almenys, el mateix que hi havia en la situació d'excepcionalitat i que estava als 135 litres per segon. Amb tot, recorden que aquesta quantitat tampoc és la idònia per mantenir la funcionalitat de l'ecosistema fluvial.

Dues denúncies

En el comunicat, la IAEDEN-Salvem l'Empordà també ha denunciat dos fets que "mostren la inadequada gestió de l'aigua" per part de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i pel Consorci d'Aigües Costa Brava, l'ACA i els regants de l'esquerra de la Muga.

Amb relació al consistori, els ecologistes consideren "absolutament inadequada" l'obertura d'una bocana de la Muga feta per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. En aquest sentit, adverteixen que investigaran els fets i si hi havia autorització per part de la Direcció General de Costes. Si no és així, diu la IAEDEN, ho portaran a la Fiscalia.

Per altra banda, l'entitat acusa l'ACA, el Consorci d'Aigües de la Costa Brava i la Comunitat de Regants del Marge Esquerre de la Muga d'haver fet una mala planificació les darreres setmanes i que ha provocat que es perdessin "incomptables metres cúbics d'aigua" que van motivar, segons assegura l'entitat, que el Consorci hagués de sol·licitar una dotació d'aigua, que finalment no va utilitzar.

El problema va ser que aquesta aigua es va fer servir per omplir la bassa de reg agrícola de Pedret i Marzà, però un cop plena i com que no s'havia avisat que no s'estava fent servir el volum d'aigua previst, la que arribava de l'embassament de Boadella es va perdre per canals. Un malbaratament que van enregistrar en un vídeo.