Salt tanca l’any 2023 amb la millor dada d’atur dels darrers 15 anys

El municipi té ara a 1.975 desocupats que suposa un atur registrat del 13,19%

El municipi de Salt (Gironès) ha tancat l’any 2023 amb una xifra d’aturats en nombres absoluts de 1.975 persones, una dada que suposa un atur registrat del 13,19% que la situa com la millor xifra dels darrers 15 anys en el tancament de l’any.

Durant l’any passat la xifra d’aturats va aconseguir situar-se per sota dels 2.000 en els mesos de juny, juliol, novembre i desembre, però per trobar una dada millor caldria recular fins a l’any 2008, quan en el mes de setembre la xifra de desocupats al municipi es va situar en els 1954 persones que buscaven feina.

Si s’analitza la proporció d’atur registrat a final d’any, el 13,19% suposa la reducció d’un 5,82% respecte a l’any 2022 i en xifres absolutes ha permès que hi hagi 122 persones menys desocupades respecte al mateix mes de l’any passat. En aquest sentit, Salt ha aconseguit situar-se molt per sobre de l’evolució de la comarca del Gironès, on el descens de l’atur durant l’any passat ha estat d’un 2,16% i també un descens superior a la mitjana catalana on l’atur ha caigut un 4% durant l’any passat.

En l’evolució del municipi s’observa com el descens ha estat progressiu després de l’impacte que va suposar la pandèmia. Així el 2020, quan va esclatar la crisi del coronavirus, el municipi va acabar l’any amb un atur del 21,09%, una xifra que va anar baixant amb la represa progressiva de l’economia així del 2021 es va tancar amb una taxa del 15,3%, el 2022 es va situar al 14,41% i l’any passat es va tancar amb aquest 13,19%.

Una dada que millora també la xifra de prepandèmia si es té en compte que el 2019 s’havia tancat amb un atur registrat de 14,56%. En tot cas, la bona evolució ha deixat lluny períodes de fa una dècada quan l’any 2013 l’atur va fregar el 25%.

Si analitzem el perfil de l’aturat al municipi, un 54,2% són dones i un 45,7% són homes. Si s'observen els col·lectius d’edat s’indica com el grup amb la taxa d’atur més alta és en la franja d’entre 55 i 64 anys on l’índex de desocupats se situa per sobre del 19%.

Per contra, la franja que ha aconseguit reduir més la taxa d’atur és el col·lectiu d’entre 25 i 34 anys, on el nombre d’aturats ha caigut un 11% i ara la taxa d’aturats d’aquest grup se situa al 11,45%.  Un 49,3% dels aturats del municipi tenen un nivell formatiu corresponent als estudis generals o estudis secundaris.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla “la bona evolució a la baixa que hem mantingut a Salt des de la crisi laboral que va suposar la pandèmia del coronavirus. Tot i això, el govern municipal manté el compromís de seguir apostant per polítiques d’ocupació que rebaixin la taxa d’atur a la nostre vila”.

En aquesta mateixa línia s’expressa el tinent d’alcalde Serveis Econòmics de Salt i regidor de Foment de l’Ocupació, Toni Vidal, que assenyala que des de “l’Espai Municipal d’Ocupació seguim amb la tasca d’acompanyar totes les persones que arriben al servei per facilitar la seva inserció laboral, ja sigui millorant la seva formació amb els cursos que oferim o amb l’aposta per concórrer als plans d’ocupació per facilitar aquesta ocupació en sectors diversos del municipi”.