El capellà es nega a oficiar la missa feixista del dissabte a Olot

Els organitzadors han anul·lat la reserva al restaurant on havien de fer el dinar

El capellà de l'església del Carme d'Olot que havia de fer la missa de l'acte "feixista" d'aquest dissabte per commemorar l'alçament militar del 36 s'ha negat a oficiar-la i els organitzadors, Acción Juvenil Española (AJE) i el Movimento Falangista de España, han cancel·lat la reserva del dinar que tenien previst.

Davant aquests fets, però, l'Ajuntament d'Olot demana que es mantingui l'"alerta" i així ho ha expressat al Departament d'Interior i a la delegació del Govern a Girona. "De la mateixa manera que ningú ens ha demanat permís tampoc ara ens han informat de que s'hagi desconvocat", explicava aquesta tarda l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas.

La plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a la Garrotxa (UCFR) va alertar del caràcter "feixista" de la trobada i així ho va donar a conèixer a través del seu web i les xarxes socials. Segons ha explicat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ningú de l'organització s'ha posat en contacte amb el consistori però li consta que s'ha anul·lat la reserva al restaurant on hi havia previst el dinar i que el mossèn s'ha negat a oficiar la missa. Tot i això, l'alcalde ha explicat que està en contacte amb el Departament d'Interior i amb el delegat del Govern i a tots els ha expressat la necessitat de "mantenir l'alerta" per si s'acaba celebrant.

Dilluns passat, l'Ajuntament va fer un comunicat on expressava la seva "disconformitat" a l'acte en considerar que atempta contra els valors democràtics i la convivència ciutadana i va demanar als olotins que "no responguin a provocacions d'aquest tipus, que poden alterar la bona convivència que sempre ha mantingut la ciutat".

La denúncia de l'acte

A començaments d'aquesta setmana, la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a la Garrotxa (UCFR) va denunciar al seu web i a través de les xarxes socials l'acte per commemorar l'alçament militar del 36 previst per aquest dissabte a càrrec de l'Acció Juvenil Espanyola i el Moviment Falangista d'Espanya. Segons aquesta plataforma, l'acte està previst a les dotze del migdia d'aquest dissabte amb una missa a l'església del Carme i, una hora més tard, es farà una ofrena floral en "record dels caiguts assassinats" al paratge del Triai.

En aquest indret és on, precisament, s'alça el primer monument amb simbologia feixista erigit a Olot. Es tracta d'una creu de pedra, col·locada l'abril del 1939, poc després d'acabar la Guerra Civil, per recordar un afusellament que va tenir lloc en aquest prat.

Després de l'ofrena a la creu del Triai, segons recull la web, la commemoració del 77è aniversari de l'alçament militar de Franco continuarà en un restaurant, on s'hi farà un dinar. Després de l'àpat, hi haurà parlaments, on hi prendrà part, entre d'altres, l'exgovernador civil de Tarragona, Agustín Castejón.

La plataforma denuncia que es facin homenatges d'aquest tipus a la comarca i assegura que la resposta davant "aquest acte d'apologia del feixisme" ha de ser "massiva i unitària". Per això, UCFR ha convocat aquest dimecres una reunió al Consell de Cooperació d'Olot (situat al carrer Proa) per decidir quines accions portaran a terme per rebutjar l'homenatge. UCRF obre aquesta trobada a "associacions, col·lectius, organitzacions, partits polítics i persones a títol individual" que s'oposin a commemoracions falangistes.