Jutgen un portaveu de la plataforma 'Prou Camions N-II' per desobediència als mossos

El denunciat, Andreu Molina, ha negat haver-se resistit a l'autoritat

Un dels portaveus de la plataforma Prou Camions N-II de Bàscara (Alt Empordà) ha declarat aquest matí als jutjats de Figueres després que dos mossos el denunciessin per desobediència a l'autoritat durant una protesta el 25 de febrer passat on reclamaven la prohibició dels vehicles pesants per la via.

El denunciat, Andreu Molina, ha declarat juntament amb quatre testimonis més i ha negat que en cap moment es resistís a identificar-se tal com apunten els dos agents denunciants. També s'han visionat les imatges gravades amb el mòbil per una de les manifestants on es pot veure la tensió del moment, una prova que Molina confia que servirà per demostrar que "no va faltar al respecte" ni es va "sobrepassar".

"No penso acceptar que se m'acusi d'una cosa que no he fet", assenyalava amb contundència Andreu Molina, un dels portaveus de la plataforma Prou Camions N-II, que aquest matí ha declarat als jutjats de Figueres com a imputat per una falta de desobediència a l'autoritat. El judici ha durat una hora i mitja i s'han exposat les dues parts implicades. Per una banda, els dos agents denunciants han explicat la seva versió dels fets, en què mantenen que Molina es va negar a identificar-se quan se li va demanar la documentació i que va faltar a l'autoritat. També han dit que els va insultar però que no ho van incloure a la denúncia.

L'altra versió dels fets, defensada per Andreu Molina i quatre testimonis més, assenyala que no hi va haver cap mena de resistència i que tampoc es va faltar al respecte als agents. De fet, han presentat com a prova unes imatges gravades per una manifestant amb el seu mòbil on es pot veure la tensió del moment entre la policia i l'imputat. "Espero que la lògica s'imposi perquè al document gràfic presentat es veu que no hi ha una actitud agressiva i com repetidament un sergent em va empenyent", ha explicat Molina. També ha explicat haver-se quedat sorprès en veure que la jutgessa no considerava rellevants aquestes empentes perquè l'agent que el va tocar no és el mateix que el que va presentar la denúncia.

Durant la declaració dels mossos, Molina ha reconegut haver-se sentit "angoixat" després de sentir "que els agents faltaven a la veritat reiteradament", ha dit, però que s'ha tranquil·litzat després de poder exposar els fets. També creu que és una "contradicció" que els agents al·leguin que els va posar traves a la seva feina i que després assegurin que van poder fer la identificació de les persones sense problemes. Segons el seu advocat, Josep Maria Prat Figueras, "aquesta insistència dels mossos d'identificar una persona que ja coneixien sobradament és el que més ens ha sobtat", i afegeix que no només va donar verbalment el seu DNI sinó que posteriorment el va entregar als agents perquè no el duia a sobre.

De la "sorpresa" a la "indignació"

Molina explica haver passat de la "sorpresa" quan va rebre la notificació del Jutjat d'Instrucció número 5 de Figueres fa uns dies, a la "indignació". Considera que des de la plataforma s'ha treballat precisament per evitar cap enfrontament i exposar les seves demandes des de la via pacífica i del diàleg. Es dóna el cas que els sindicats dels Mossos d'Esquadra han premiat la plataforma Prou Camions N-II com a exemple de civisme durant els 80 dies que va durar la protesta. "És surrealista que ara em jutgin per això", afegeix.

Andreu Molina ha rebut el suport d'una vintena de persones de la plataforma que l'han acompanyat als jutjats amb cartells on es podia llegir 'L'Andreu som tots, volem justícia!'. La meitat, però, s'han hagut de quedar fora i no han pogut presenciar el judici ràpid que s'ha fet aquest matí. L'advocat dels demandants ha sol·licitat una multa de 360 euros per una falta de desobediència. El cas ha quedat vist per sentència.

El dia dels fets denunciats

Els fets denunciats van passar el 25 de febrer passat, cap a tres quarts de vuit del vespre durant una protesta a Bàscara al pas de vianants. Els Mossos d'Esquadra, acompanyats d'agents de la brigada antidisturbis, van demanar la identificació dels participants i, segons els testimonis, van apartar l'Andreu Molina amb "crits" i "empentes". Des de la plataforma, consideren que va ser un moment de tensió perquè el dia abans s'havia bolcat un cotxe abandonat a la via i que la presència dels antidisturbis era una estratègia per "atemorir-los". Confien que aquest judici no es converteixi en "l'única taca negra" que hi ha hagut durant tots els dies que va durar la protesta i esperen que la justícia absolgui Molina. A banda de l'Ajuntament de Bàscara, el portaveu també ha rebut el suport de la CUP.