Joaquim Nadal dóna a la UdG més de 1.200 llibres d'història

L'exalcalde assegura que pensa fer més aportacions a la biblioteca de la universitat en un futur

Joaquim Nadal ha compaginat la seva vida política -ha estat alcalde de Girona més de 20 anys i exconseller- amb la docència i la recerca. És catedràtic d'història contemporània de la UdG des del 1992 i, durant la seva trajectòria com a docent, ha recopilat centenars de llibres i publicacions, especialment d'història contemporània catalana i espanyola.

Aquest dimecres, ha fet entrega d'una part del seu arxiu personal a la UdG. Es tracta de 133 caixes amb 1.254 documents que, a properament, seran consultables per als alumnes i investigadors que en vulguin fer ús.

Un cop estiguin tots catalogats, els llibres estaran a la Sala de llegat i de fons especials de la biblioteca del Barri Vell.

Joaquim Nadal ha compaginat la vida política amb la investigació i la docència al llarg de la seva carrera. És catedràtic d'història contemporània de la UdG des del 1992 i també va ser director del Col·legi Universitari de Girona (quan encara no s'havia creat la UdG i estava vinculat a la UAB) els anys 1978 i 1979. Alcalde de Girona des del 1979 fins el 2002 i exconseller d'Obres Públiques, Nadal ha estat vinculat sempre a la Universitat de Girona i ha seguit publicant llibres.

Aquest dimecres, ha fet entrega d'una part del seu fons, que ha anat recopilant al llarg dels anys de docència i recerca. Es tracta d'una part especialitzada en història contemporània -tant espanyola com catalana- que inclou 133 caixes amb 1.254 publicacions, algunes fins i tot del segle XIX. Un cop estiguin totes catalogades, es podran consultar a la Sala de llegats i fons especials que hi ha a la planta baixa de la biblioteca del Barri Vell. Tots els llibres lluiran un ex-libris que Joan Casanovas va fer per a Joaquim Nadal i amb el qual s'ha decidit marcar tots els llibres.

En l'acte hi ha participat el catedràtic d'història moderna i director del departament d'història i història de l'art de la UdG, Xavier Torres, que ha destacat que la donació és un "exponent molt arrodonit" d'autors i lectures que van influir als historiadors de l'època de Joaquim Nadal.

Les obres més destacades per a Nadal

El mateix Nadal ha estat l'encarregat de fer la relació dels llibres que s'han inclòs a la donació i que ara s'hauran de catalogar. Entre tots ells, ha destacat "tres perles". Per una banda, els 'Butlletins of Spanish Studies' que es van publicar al Regne Unit entre els anys 36 i 39 i que inclouen informació sobre la guerra civil i cròniques signades per Ferran Soldevila. També n'ha destacat els volums dels 'Estudios de historia moderna' de la Universitat de Barcelona, així com unes publicacions anomenades 'La Granja' de meitat del segle XIX, editades a l'Empordà, sobre agricultura.

"Són tres petites joies de la història rural i de l'agricultura del país", ha destacat Nadal, que considera aquesta donació un reconeixement a la rebuda que ha tingut per part dels companys de departament un cop s'ha reincorporat a la UdG després de deixar la política.Entre les donacions també hi ha nombroses obres i documents de l'historiador Jaume Vicens Vives.

Vindran més donacions

Segons ha explicat Nadal, aquesta donació és només la primera ja que, segons ha indicat, pensa fer més aportacions a la biblioteca de la universitat properament. Nadal ha recordat que tot el seu fons personal està dipositat a l'Arxiu Municipal de Girona (7.400 fotos, més de 10.000 llibres i 500 documents audiovisuals) però que per a la universitat ha escollit la part "més especialitzada" que ha anat recopilant durant la seva carrera de docent.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha agraït el gest de "generositat" i ha reconegut a Nadal el fet que mai s'hagi desvinculat de la vida acadèmica tot i haver-se dedicat intensament a la política. "La petja de Joaquim Nadal sempre ha estat present i ha estat molt actiu", ha manifestat Geli, que ha destacat que l'exalcalde de la ciutat i exconseller sempre ha mantingut "l'esperit universitari".