Denuncien un abocament de purins al riu provinents d'una granja de Cantallops

Salvem l'Empordà demana a l'ACA, la Generalitat i Seprona que actuïn

L'entitat ecologista IAEDEN - Salvem l'Empordà ha denunciat avui que el pou d’abastament públic d’aigua de Cantallops (Alt Empordà) està contaminat per nitrats i asseguren que l'origen és la Granja Molas que aboca mitjançant dos tubs els purins al curs fluvial.

Per tot això, han comunicat la qüestió al Seproma, l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), al Departament d’Acció Climàtica i a l’Ajuntament de Cantallops per ser el responsable de l’abastament públic d’aigua del municipi.

Des de l'entitat insten a les autoritats perquè investiguin la contaminació de l’aqüífer local de Cantallops i se’n demanin responsabilitats. A més, la bassa dels purins inicialment no tenia cap mena de tancament perimetral, però aquesta qüestió ja ha estat resolta arran d’una de les denúncies prèvies de l'entitat ecologista.

Zona vulnerable

El març de 2020 Cantallops va ser inclòs com a zona vulnerable per la contaminació de nitrats. L'ACA va elaborar un nou mapa de zones vulnerables que va afegir 45 municipis de 19 comarques als que ja hi havia fins a aquell moment.

La revisió es va fer a partir de l'informe quadriennal 2012-2015, dels resultats de les xarxes de control dels Programes de Seguiment i Control duts a terme per l'ACA fins al 2018 i de les dades de nitrats provinents del Programa de vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà de Catalunya del Departament de Salut.

Segons la informació tramesa el passat mes de març de 2023 per l’ACA a la IAEDEN, sobre l’estat de diferents aqüífers de l’Alt Empordà, en al cas de l’esmentada captació de Cantallops dona els següents valors:

  • 2021: 59,2 mg/l
  • 2022: 53,3 mg/l

Tanmateix, l’any 2022, l’Associació Defensa Drets de l'Animal (ADDA), per encàrrec de Greenpeace, va prendre mesures –dues vegades– de diferents fonts del terme de Cantallops. La primera va tenir lloc el 27 de juliol de 2022 i, la segona, el 9 de desembre de 2022. Del mateix pou de Salou (o d’abastament públic d’aigua), on només va poder accedir el primer dia, aquestes mesures divergeixen amb les aportades per l’ACA i van sortir, sensiblement, més altes. Aquestes són les tres mesures:

  • A: 67 mg/l
  • B: 69 mg/l
  • C: 69 mg/l

Aigua de boca

Més enllà d’aquesta captació directe, l’aigua de boca de les aixetes de les cases, segons la mesura realitzada per l’ADDA, constava amb uns paràmetres al voltant de 40 mg/l que tampoc coincideixen amb les provinents del Dipsalut.