El Museu Arqueològic de Banyoles obrirà a mitjans d'any

El consistori està construint un mòdul nou que serà la nova entrada a l'equipament

El Museu d'Arqueologia de Banyoles (Pla de l'Estany) encara la recta final de les obres de remodelació i l'alcalde, Miquel Noguer, ha anunciat que preveu obrir-lo al públic a mitjans d'aquest 2024. Les previsions inicials eren acabar les obres el segon semestre de l'any passat, però la troballa d'un nou pany de muralla i la manca de subministraments han endarrerit les obres.

De moment ja s'han acabat les obres a la part antiga, on s'ha restaurat l'edifici gòtic de la Pia Almoina. Ara, el projecte es concentra en la part nova del museu i s'està construint el mòdul nou que es convertirà en la nova entrada de l'equipament i també hi haurà un espai de magatzems, un auditori i espais educatius.

Ara fa dos anys que el Museu Arqueològic de Banyoles tancava les portes per iniciar el procés de reforma integral. En aquell moment es va establir un termini per acabar les obres que acabava en el primer semestre del 2023. Quan s'acabessin les obres, caldria executar la nova museïtzació, i per això l'equip de govern calculava reobrir el museu al llarg del segon semestre de l'any que ara s'ha tancat.

En aquell moment, però, encara no havia esclatat la guerra entre Rússia i Ucraïna. El conflicte armat va portar importants problemes en el subministrament de matèries primeres en el sector de la construcció. Per això el primer endarreriment va ser tot just començar les obres, quan l'empresa ja va preveure que els subministraments no arribaven a temps i això implicaria un retard.

El fet de restaurar un edifici gòtic, però, també implica que es puguin generar imprevistos com ara troballes arquitectòniques. En aquest cas, els treballadors van trobar un pany nou de muralla medieval que van analitzar i estudiar. Una troballa important per a la història de la ciutat però que va comportar la paralització de les obres, una vegada més.

Aquest conjunt de retards van fer que el consistori renunciés a veure el museu acabat el 2023 i s'emplaçaven a reobrir-lo el 2024. Ara, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha anunciat que la restauració de tot l'edifici gòtic ja s'ha acabat i tan sols queda pendent la construcció de l'edifici adjacent. Es tracta d'un espai que es convertirà en el nou accés principal del museu i acollirà la recepció, a banda d'espais educatius, un auditori i magatzems interns.

Una vegada aquests treballs estiguin finalitzats, s'haurà de desplegar el nou projecte de museïtzació, que s'ha renovat totalment d'acord amb els nous espais de l'edifici. Malgrat tot, l'alcalde de Banyoles confia que "d'aquí a mig any" l'equipament reobri les portes.