Eulen recorre l'anul·lació del contracte de l'ABS de l'Escala

L'empresa ha presentat el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

L'empresa Eulen ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la decisió de l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de Catalunya que el 15 d'abril passat va declarar nul·la l'adjudicació a aquesta firma de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala (Alt Empordà), que inclou el CAP d'aquest municipi i set consultoris de la zona.

L'organisme va concloure que hi havia hagut errors en les bases del concurs i que s'anul·lava l'adjudicació a l'empresa, centrada en la seguretat i la neteja i sense experiència amb el sector sanitari. Aquesta decisió va arribar després que s'estimessin parcialment les al·legacions presentades per la Fundació Salut Empordà. El Servei Català de Salut va adjudicar definitivament la gestió de l'ABS a Eulen per 2,4 MEUR (milions d'euros) a finals de gener.

Llavors, la Fundació salut Empordà -que també es va presentar al concurs i feia 12 anys que gestionava l'ABS- va presentar recurs demanant que se suspengués l'adjudicació. L'abril passat, l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de Catalunya va estimar part de les al·legacions presentades per la Fundació Salut Empordà -actual gestor de l'àrea bàsica- i va declarar nul·la l'adjudicació. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va dir fa unes setmanes que s'haurà de repetir de nou el concurs.

L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala a l'empresa Eulen ha despertat molts recels al territori perquè suposava que, per primer vegada, una empresa privada amb ànim de lucre i sense experiència prèvia en el sector s'encarregués de gestionar centres d'atenció sanitària. Els municipis de l'àrea d'influència van reclamar al conseller de Salut, Boi Ruiz, que se'ls tingués en compte a l'hora de decidir la fórmula de gestió d'aquesta àrea bàsica i també van instar el Govern, a través d'un manifest, a donar prioritat a entitats públiques o sense ànim de lucre en el model sanitari.

En total, l'ABS de l'Escala és la de referència per a 170.000 ciutadans de nou municipis. Durant els darrers 12 anys, la gestió d'aquesta ABS ha estat a mans de la Fundació Salut Empordà, que es va presentar al concurs i que gestiona també l'hospital de Figueres. Eulen és una empresa especialitzada en neteja i seguretat que va entrar fa pocs anys en el negoci de l'atenció a la dependència i a la gent gran.