60 conductors multats en un any per ús fraudulent de la targeta de mobilitat reduïda a Salt

Les sancions van des dels 300 fins als 6.000 euros en funció de la gravetat de la infracció

La Policia Local de Salt (Gironès) ha sancionat a 60 conductors en només un any per ús fraudulent de la targeta de mobilitat reduïda en vehicles.

Els agents policials han detectat picaresca diversa entre els conductors infractors, però el més habitual és estacionar en espais d’aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda fent ús d’una fotocòpia sense que el conductor sigui el titular de la targeta o, també, utilitzar una targeta autèntica sense la presència de la persona titular de la mateixa.

Les sancions per aquesta infracció van des dels 300 euros, però poden arribar fins als 6.000 euros si hi ha diverses infraccions acumulades o segons la gravetat de la mateixa infracció. Segons el cas, les infraccions es tramiten per via administrativa, però poden ser penals segons la casuística que es doni.

Des de la policia s’ha evidenciat que aquest tipus de picaresca es dona més als voltants del Parc Hospitalari Martí Julià, on hi ha diverses places reservades a les persones amb mobilitat reduïda, però que puntualment es detecta l’ús fraudulent d’aquetes targetes en altres punts del municipi.

Els agents de la Policia Local tenen especial cura d’evitar aquesta infracció per defensar un col·lectiu vulnerable com poden ser les persones amb mobilitat reduïda. La regidora de seguretat de Salt, Margarida Gallardo, assenyala que “la Policia Local seguirà treballant per evitar aquests casos de picaresca que afecta a persones amb mobilitat reduïda quan volen fer ús d’un aparcament destinat a aquest col·lectiu i, sovint, s’hi troben estacionats vehicles de forma fraudulenta”.

Cal recorda que la Llei d’Accessibilitat de Catalunya ja estableix que aquests tipus de targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda “són personals i intransferible, i no és vàlida cap reproducció del document original”.

La sensibilitat del cos de Policia Local de Salt davant d’aquestes infraccions ve de lluny. Per això, conjuntament amb l’entitat Mifas, també desenvolupen jornades de formació per a altres policies locals o municipals d’arreu de Catalunya que han convertit el municipi en un referent en la detecció i sanció de l’ús fraudulent de les targetes de mobilitat reduïda. L’Ajuntament de Salt tramita cada any unes 140 targetes de mobilitat reduïda aproximadament.