La catedral de Girona supera els 220.000 visitants i tancarà l'any amb xifres rècord prepandèmia

El nombre d'estudiants també creix i cada vegada hi ha més escoles i instituts que s'hi acosten

La catedral de Girona ha arribat als 220.000 visitants aquest 2023 i espera tancar l'any amb xifres com les del 2019 on es van assolir els 243.000 visitants i que és el rècord del temple. A més, el nombre d'estudiants també s'ha anat incrementant i cada vegada hi ha més escoles i instituts que hi fan alguna activitat.

En aquest sentit, el gerent de la catedral de Girona, Gustau Torres, explica que els turistes que s'acosten al temple sovint no coneixen el patrimoni, més enllà de l'edificació, característica per tenir la coberta gòtica més ampla del món. Torres reconeix que els visitants se sorprenen quan veuen les diferents estances de la catedral i destaca les diferents activitats que s'hi fan per promocionar-la.

Des de la catedral expliquen que el perfil de visitant coneix el temple i se n'ha informat abans d'arribar per la seva singular arquitectura i l'amplada característica de la nau, però n'hi ha pocs que coneguin el patrimoni que hi ha dins seu, com el tapís de la creació o altres elements sorprenen els mateixos visitants un cop el veuen.

El gerent de la catedral, Gustau Torres, celebra que s'hagin recuperat les xifres de turistes que hi havia a la pandèmia. Més enllà del visitant de proximitat i la resta de l'estat, el francès és un públic important i representa prop del 25% dels qui s'acosten a veure el temple.

Tot i que entre Nadal i Cap d'Any és una època força concorreguda, la major part dels visitants es concentra a l'estiu. La majoria estan interessats en l'arquitectura de la catedral que "té força renom a Europa".

Els estudiants també pugen

El 2019 no només es va assolir una xifra rècord de turistes sinó també d'estudiants. En aquest sentit, es van superar els 5.000, uns números molt similars als d'aquest 2023. Val a dir que tots els alumnes d'escoles i d'instituts de la diòcesi tenen l'entrada lliure al temple i els que no ho siguin, se'ls hi cobra 1,5 euros per estudiant.

Torres explica que habitualment solen venir amb el professorat i fan la didàctica a dins del temple en funció del qual estiguin estudiant, però hi ha centres que opten per contractar un centre educatiu extern, que els prepara tallers o activitats relacionats amb el que necessitin.

La pandèmia va provocar una davallada molt important de visitants, però no pas d'estudiants que, en proporció, va ser més suau. El motiu, explica Torres, és que la catedral va ser un dels punts de visita preferits dels centres educatius quan les restriccions de mobilitat afectaven a la ciutat o a la demarcació.

Més activitats

A banda dels actes de culte i les visites, la catedral fa diverses activitats a dins per promocionar-se. Destaquen els actes culturals com el concert que aquest dijous va fer l'exmembre de Txarango Sergi Carbonell o la representació teatral per Sant Jordi. A banda, cal recordar que les escales del temple són la imatge icònica del festival Strenes de Girona que hi celebra alguns dels seus concerts.

Per fires de Girona són els Marrecs de Salt els qui protagonitzen un dels actes més populars amb la pujada del pilar des de baix fins a la porta del temple. A banda, també s'hi ha fet rodatges de sèries i pel·lícules.