Deu despatxos d'arquitectes es disputen la reforma de l'edifici de Can Tarradas de Banyoles

El consistori destinarà 1,5 MEUR al projecte que compta amb fons Next Generation

Després d'exposar-hi diverses mostres de forma temporal a la planta baixa, l'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) enfila la reforma de l'edifici de Can Tarradas per convertir-lo en un centre d'art. De moment, ja ha rebut les propostes de deu despatxos d'arquitectes per fer el projecte.

Es tracta d'una reforma que afectarà a tot l'edifici, que consta de la planta baixa i quatre pisos. L'immoble té entrades des dels carrers de Jacint Verdaguer i Divina Pastora i es troba a pocs metres de la plaça de les Rodes i de l'ajuntament.

El 2019 l'equip de govern va comprar l'edifici de 1.700 metres quadrats sense detallar-ne quin ús tindria. L'antiga botiga de mobles feia molts anys que estava tancada, però, així i tot, es mantenia en molt bon estat. Ara, el consistori haurà d'adaptar-lo als nous usos que vol donar-li com a centre d'art.

De fet, el juny del 2021 es va estrenar els baixos de l'edifici com a espai expositiu i a partir d'aquí s'hi han anat veient mostres temporals de temàtiques diferents. El Nadal del 2022 la família Gimferrer va cedir la col·lecció d'art al consistori amb la condició que en tres anys s'havia d'exposar al públic i de forma permanent.

Això vol dir que abans d'acabar el 2025 la col·lecció haurà d'estar oberta. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va anunciar que s'utilitzaria el recinte de Can Tarradas per col·locar les obres que formen la col·lecció.

La col·lecció compta amb 131 obres i és una de les més importants del país. Hi ha peces de Joan Miró, Salvador Dalí o Pablo Picasso. Fins i tot s'hi inclouen gravats de Rembrandt i Goya. Per altra banda, el fons compta amb un alt volum de pintura catalana i espanyola de finals del segle XIX i principis del XX.

La col·lecció de Gimferrer inclou obres d'autors romàntics com Modest Urgell o Marià Fortuny, d'altres modernistes com Ramon Casas, Joaquim Mir o Josep Llimona i de noucentistes com Joaquim Sunyer.

Per aconseguir transformar l'edifici, el consistori va demanar una ajuda als fons Next Generation i ha rebut 965.000 euros dels 1,5 milions que preveuen que costi el projecte de rehabilitació. Miquel Noguer ha avançat que de moment ja hi ha deu despatxos d'arquitectes que s'han presentat per reformar l'edifici i ara caldrà escollir-ne un. A partir d'aquí, el guanyador haurà de redactar el projecte executiu i executar les obres.