Banyoles preveu començar les obres de la nova biblioteca a finals del 2025

El consistori enderrocarà una part de l'edifici de la Providència pel mal estat de la teulada

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) preveu començar les obres de la nova biblioteca d'aquí a dos anys -a finals del 2025- una vegada s'hagi acabat la promoció privada que hi ha al costat del futur equipament. Fa unes setmanes l'alcalde anunciava el projecte guanyador que serà l'encarregat de redactar el projecte bàsic i executiu del futur equipament.

Malgrat tot, Noguer ha recordat que no es podrà tirar endavant fins que la promoció privada que s'ha d'ubicar al costat no estigui acabada. Mentrestant, el consistori ha anunciat que haurà d'enderrocar una part de l'edifici pel mal estat de la teulada. Aquestes obres no implicaran canvis substancials en l'edifici però cal fer-les per "entrar a dins" del recinte.

A partir d'aquí, s'aniran fent les tramitacions urbanístiques corresponents i les obres seguiran els seus terminis. Tot plegat, calculen que durarà dos anys i serà en aquest moment en què l'Ajuntament de Banyoles podrà començar les obres de rehabilitació de la Providència per convertir-lo en la nova biblioteca del municipi.

Ara fa aproximadament un mes l'equip de govern va anunciar el despatx d'arquitectes que havia guanyat el concurs per dissenyar el nou equipament. Ara el despatx comença a donar forma al primer projecte que va entregar al consistori pel concurs públic i les recreacions virtuals que l'acompanyaven.

Miquel Noguer ha detallat que això implica fer tot el projecte executiu i això vol dir temps. En paral·lel, el govern local preveu avançar la recerca del finançament per tirar endavant les obres d'aquest equipament. La previsió és que costi uns 7 milions d'euros (MEUR), una xifra que supera de lluny la partida d'inversions que té el pressupost municipal (uns MEUR).

Ajudes de les administracions

De moment, l'alcalde ha avançat que ja està en converses amb la Generalitat de Catalunya per aconseguir finançament. Unes converses que semblen anar en la bona direcció però que es concretaran més endavant quan s'hagi avançat més en el projecte. En paral·lel, Miquel Noguer també preveu aconseguir una subvenció de la Diputació de Girona, que anirà en funció del que doni la Generalitat.

Per últim, l'alcalde ha anunciat que vol asseure's amb el Ministeri de Cultura perquè contribueixi en la construcció d'aquest equipament. "En aquest parell d'anys que queden hem de buscar els diners per després fer la contractació de les obres", ha afegit Noguer.

Malgrat que els terminis siguin llargs, el batlle banyolí afirma que el municipi "mai havia estat tan avançat com ara". De fet, Miquel Noguer recorda que quan va entrar a l'Ajuntament de Banyoles el 2007 "ja s'havia de fet una biblioteca nova". Després d'anys de propostes, s'ha acordat que s'ubiqui a l'edifici de la Providència, al darrera de la muralla.

Aquesta ubicació s'ha tancat gràcies a un acord de cessió amb el Bisbat de Girona. La diòcesi ha cedit "gratuïtament els terrenys" a canvi que es pugui fer una promoció privada al costat de l'edifici.

Enderrocament

El que sí que es farà en els pròxims mesos és l'enderrocament d'una part de la teulada de l'edifici on s'haurà de construir la futura biblioteca. Es tracta d'un enderrocament petit d'una zona que està en mal estat per la manca de manteniment de l'edifici.

L'alcalde de Banyoles ha detallat que aviat adjudicaran el contracte per fer aquestes obres. A partir d'aquí, quan s'acabin es podrà avançar en el projecte executiu.