Girona destinarà 880.000 euros a la ciberseguretat i agilitzar els tràmits en línia

El consistori migrarà cap als serveis unificats de l'Administració Oberta de Catalunya

L’Ajuntament de Girona destinarà el 2024 un total de 880.000 euros a millorar el sistema informàtic del consistori. En concret, es reforçarà la ciberseguretat de la xarxa i s’agilitzarà la realització de tràmits en línia amb l’Ajuntament per part de la ciutadania.

Cal tenir en compte que el sistema municipal està format per més de 300 servidors, entre físics i virtuals, 1.400 ordinadors, 220 impressores i 600 dispositius mòbils que són utilitzats diàriament per tots els serveis.

Aquests serveis els engloben, per exemple, les biblioteques, els centres cívics, la Policia Municipal, les escoles bressol i l’Arxiu Municipal, així com els diferents serveis i àrees del consistori com esports, ocupació, serveis socials, recursos humans, secretaria, intervenció i atenció ciutadana. També s’inclou aquells serveis que s'ofereixen a través d'internet com el web municipal, la Seu Electrònica o la integració amb altres administracions.

“Quan parlem de digitalització ho fem amb l’objectiu final de millorar els serveis a la ciutadania i a les empreses. Amb aquest propòsit dirigim les inversions i actuacions dels serveis informàtics de l’ajuntament en pro dels ciutadans i ciutadanes i de les empreses que se n’han de beneficiar d’aquest bon engranatge de forma directa. A mitjà termini tenim programades actuacions en matèria de ciberseguretat, automatització de processos, millores en la comunicació ajuntament i ciutadà o ciutadana o el desplegament de la fibra òptica”, ha explicat la regidora de Contractació i Patrimoni de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Plans Crous.

Prop d’un 48% dels 880.000 euros pressupostats serviran per garantir el bon funcionament de la infraestructura informàtica. En concret, es compraran llicències de servidors centrals amb ampliació de capacitats de processament per a poder absorbir, amb una previsió a 3 anys vista, la demanda cada cop més alta de serveis informàtics.

Alhora es durà a terme el desplegament de la fibra òptica per connectar diferents delegacions, es renovarà part de l'electrònica de la xarxa i dels sistemes d'alimentació ininterrompuda i s’iniciarà un projecte pilot en comunicacions unificades per a la futura renovació del sistema de telefonia.

Cal esmentar que les llicències dels servidors s’exhaureixen i caduquen aquest 2024, per tant, s’ha hagut d’incloure en la partida pressupostària la renovació de les mateixes que tindran una vigència fins al 2027.

Per a la millora i renovació d’aplicacions informàtiques s’ha previst un 22% de l’import. En l’àmbit intern destaca l’aplicació que controla la presència dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, el gestor documental corporatiu, l'automatització robòtica de processos o l'eina de Ticketing que utilitzen les diferents àrees del consistori. I pel que fa a les aplicacions externes, destaca la millora de la Seu electrònica i la seva migració cap a serveis unificats de l'Administració Oberta de Catalunya per a facilitar la realització de tràmits amb l’Ajuntament.

Un 13% dels diners s'ha previst per a la ciberseguretat, amb la renovació d'eines de seguretat informàtica com ara els antivirus, la gestió centralitzada d'esdeveniments de seguretat o la renovació en la gestió de les còpies de seguretat per tal de poder donar compliment a l'Esquema Nacional de Seguretat.

Per a la compra i renovació d'equipament de microinformàtica que utilitzen els més de 1.200 treballadors i treballadores de l'Ajuntament s’ha previst un 10% de l’import. Finalment, el 7% restant es destina a la compra de llicències d'eines d'ofimàtica.