El Consell Comarcal de la Selva aprova un pressupost de 56 MEUR per al 2024

Representa un increment del 2,10% respecte a aquest any

El Consell Comarcal de la Selva ha aprovat un pressupost de 56.280.033,86 euros per a l’exercici 2024, fet que representa un increment de dos milions d’euros respecte de l’exercici 2023, és a dir, d'un 2,10% en la línia del creixement sostingut dels darrers anys.

El president del Consell Comarcal, Martí Pujals, ha assenyalat:”Es tracta d’una xifra molt important, que és el reflex de la bona feina que hem vingut fet els darrers anys.”

Per a Pujals es tracta d’un pressupost amb fort contingut social, en què, un any més, segueixen augmentant significativament les partides destinades a atenció a les dones, suport a les famílies amb el programa “Temps per cures” i en matèria d’acollida, seguint les prescripcions dels departaments de drets socials i Igualtat i feminismes.

Per a aquest 2024, cal destacar l’augment lleuger de la plantilla de Serveis Socials Bàsics, l’incrementa del Pla de Dones: 280.000 de Temps per cures per transferir a ajuntaments amb dos professionals més i el pla d’immigració i acollida, en què s’incorpora un professional més.

En l’àmbit educatiu, la dotació d’ajuts i gratuïtats de menjador escolar augmenta en 1.800.000 euros, sobretot perquè amb els nous criteris impulsats pel Departament d’Educació la majoria de famílies poden accedir a ajuts del 100% de l’import del servei -enlloc del 70% que tenien fins ara-; també s’incrementa el ventall de famílies que poden tenir ajut, i es mantenen les gratuïtats als 400 alumnes provinents d’Ucraïna.

En relació amb els treballadors del Consell, el president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat: “El pressupost integra la totalitat de les pujades permeses dels pressupostos generals de l'Estat per al 2024 del 2,5% en funció de l’evolució del PIB.” Però, a més, també s’ha inclòs una paga de productivitat de 1.500 euros per treballador/a, cosa que ajudarà a millorar lleugerament la retribució del personal.

En l’àmbit de dinamització econòmica, el Consell Comarcal de la Selva té previst executar bona part de la inversió 2023 en PLANES (2,5 milions d’euros). També el nou programa de 1a Experiència Laboral amb la contractació per un any de 12 persones joves inserides amb un import de 278.522 euros, programes diversos de treball i formació amb l’augment de cinc persones i 100.000 euros més; amb un total d1,4 milions d’euros per a aquest tipus de programes d’inserció laboral. En aquest àmbit s’incrementa la dotació del personal de la unitat d’empresa amb el nou programa de suport a autònoms i més cursos de formació ocupacional sobre gestió empresarial.

Per altra banda, a destacar també el fort component ambiental del pressupost de l’ens selvatà. Pujals ha recordat que la part més important del pressupost d’aquest consell es destina a temes ambientals. El Departament de Territori i Sostenibilitat suporta pràcticament el 50% del pressupost i correspon a matèries com sanejament, gestió i tractament de residus, recollida d’animals o prevenció d’incendis. Així, s’incrementa un 5% el pressupost en sistemes de sanejament, fins els 2,8 milions d’euros.

També cal dir que s’incrementa només un 5% el pressupost en gestió dels residus, fins els 16,5 milions d’euros. Més enllà d’això, s’explica per nous serveis que els consistoris selvatans demanen a NORA. Cal dir que l’augment de costos està bastant contingut gràcies als bons resultats del porta a porta, que generen un retorn.

Aquest model de recollida porta a porta situa els percentatges de recollida selectiva per sobre del 75%, icosà que incrementa els ingressos que reben els ajuntaments pel retorn del cànon de la recollida i tractament de la fracció orgànica.

Això té un efecte molt positiu sobre la despesa dels ajuntaments, ja que el tractament d’una tona de resta té un preu cada vegada més elevat, mentre que el tractament d’una tona de fracció orgànica té un preu molt més baix, als quals s’ha de descomptar aquest ingrés pel retorn de cànon.

A més, en campanyes com la taxa justa: s’invertiran 180.000 euros més en campanyes als municipis que la començaran a implantar de cara als pròxims mesos. A la planta de compostatge, es complementa amb 180.535 euros més la inversió de 480.000 euros ja pressupostada el 2023 per dotar-la de plaques fotovoltaiques on es produeix un consum elèctric molt alt (finançat en bona part pels fons Next Generation). En aquest mateix departament, el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva comptarà amb una persona més al servei i una nova furgoneta.

Pel que fa a gestió tributària i cadastral, es manté l’estructura de personal (caldrà, això sí, dotar les 11 places no cobertes actualment) i el pressupost augmenta només per l’augment de les retribucions (un 5% en total). En general, es manté el nivell de delegacions dels ajuntaments.

Finalment, quant a l’organització interna del Consell Comarcal destaca la baixada en uns 194.000 euros el deute públic (s’ha acabat el préstec de l’Agència de Residus de Catalunya per la planta de compostatge). També s’augmenta la dotació per aplicacions i equips informàtics en un 29% (600.000 euros en total), en la línia d’oferir cada vegada més i millors serveis i prestacions d’administració electrònica.

El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat que el volum total d’inversions puja un total de 804.716 euros, dels quals 50.000 es pagaran amb recursos propis, 351.813 amb transferències diverses (NORA, ajuntaments, Generalitat, entre d'altres), i 342.000 euros es finançaran amb préstec.

El nivell d’endeutament del Consell Comarcal se situa al voltant d’1 milió d’euros, cosa que representa menys d’un 2% del pressupost de l’ens selvatà.

Per departaments, el pressupost del Consell Comarcal de la Selva per al 2024:   Departament de Territori i Sostenibilitat, 28.374.311,20 euros; Departament de Serveis a la Ciutadania, 9.630.462,62 euros; Departament d’Atenció a les persones, 6.818.517,73 euros; Gestió Tributària i Cadastral, 5.118,841,34euros, Departament d’Organització Interna, 3.838.308,27euros, i el de promoció del territori, de 2.499.592,72 euros.

En l’actualitat, el pressupost del Consell Comarcal de la Selva és el més important de Catalunya d’un consell comarcal. Tal com ha explicat el president selvatà en el transcurs de la sessió plenària, només s’acosten al pressupost del Consell Comarcal de la Selva grans consells com el del Maresme o el d’Osona. Per Pujals l’ens selvatà és el més dinàmic de Catalunya, amb el pressupost més gran, amb més personal i amb més varietat de serveis.

En un altre ordre de qüestions, el ple d’aquesta tarda de dimarts també ha aprovat diverses delegacions de competències, com la de la potestat inspectora en matèria de gestió de residus municipals i neteja viària de l’Ajuntament de Riudarenes, la delegació de l’Ajuntament de Santa Hilari Sacalm de la gestió tributària i recaptatòria relativa a la taxa per la prestació dels serveis de manteniment i conservació del cementeri, la delegació de competències entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i el de Vidreres amb el Consell Comarcal de la Selva en matèria de prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situats en terrenys forestals, entre altres.