La Intersindical rebutja el pagament la VLT pendent a 389 treballadors de l'Ajuntament de Girona

La plantilla municipal convoca xiulades cada dia a les deu del matí com a protesta

A l'Ajuntament de Girona hi ha 389 treballadors que només han cobrat un 12% de la compensació salarial en la Valoració de Llocs de Treball (VLT) que els pertoca. Es tracta d'una mesura d'equiparació de sous que va aprovar el 2019 el consistori amb l'objectiu d'equiparar els salaris en funció de la feina que fa cada treballador. Fins a hores d'ara només l'han cobrat els antics grups 1 i 2, però no tots els del grup 3.

Ara, el govern local va llançar una proposta als sindicats per tal de resoldre aquest "deute històric" que els sindicats recorden que té el consistori amb la plantilla. Aquesta proposta passa perquè tots els treballadors renunciïn a l'increment del 3,5% en el complement específic que planteja l'Estat de cara al 2024.

Els diners que es destinen a aquest increment es farien servir per pagar el que deuen als 389 treballadors que no han cobrat la totalitat de la VLT.

Els sindicats han rebutjat aquesta alternativa i reclamen que s'apliqui l'increment previst a tota la plantilla. El delegat sindical de l'Intersindical a l'Ajuntament de Girona, Jordi Navarro, ha demanat al govern local que busqui "formes creatives i justes" per tal de garantir "els drets salarials" a tot el personal.

Consideren que la classe treballadora no es pot permetre renunciar a l'increment de sous previst en l'àmbit estatal quan porta "molts anys perdent poder adquisitiu". Navarro ha recordat que mentre el cost de vida s'incrementa, els salaris no creixen al mateix ritme que ho fan els preus.

Jordi Navarro ha recordat que el conveni col·lectiu preveu que el consistori apliqui l'increment salarial que es proposa des de l'Estat i si ara es renuncia a aquesta millora pel 2024 seria una vulneració del conveni que hi ha vigent a l'Ajuntament de Girona.

Des del sindicat recorden que un dels motius pels quals el consistori planteja aquesta sortida és pel "topall" que posa l'Estat en el capítol de personal dins dels pressupostos de les corporacions locals. Malgrat tot, els delegats consideren que l'equip de govern ha d'"asseure's amb els serveis jurídics i buscar una fórmula" que permeti esquivar el topall. Jordi Navarro ha assegurat que "hi ha municipis que ho han fet" i desafia a Girona a fer-ho, també.

Protestes dels treballadors

Per mostrar el desacord amb el govern local els treballadors han acordat de forma unànime que cada dia laboral a les deu del matí es concentraran a al plaça del Vi per fer una xiulada a l'equip de govern municipal.

Aquest dimarts s'ha convocat la primera xiulada i ha agrupat un centenar de persones. La protesta està convocada de forma indefinida fins que es resolgui el conflicte. A més, els treballadors també han decidit organitzar una protesta per al proper ple municipal ordinari, previst al gener de 2024.