Els policies municipals de Girona es disfressen d'esclaus contra el decret de les hores extra

Escenifiquen el seu malestar a les portes del ple municipal

Nova protesta dels agents de la Policia Municipal de Girona contra el decret que els obliga a fer hores extra, i que l'alcalde Lluc Salellas va signar abans de Fires. Al novembre, els policies ja van concentrar-se a les portes del ple amb xiulets, però aquest cop han estat més imaginatius.

A quarts de cinc de la tarda, uns quants agents s'han disfressat d'esclaus d'època romana -amb túniques i cadenes- i han començat a estirar un carro per la plaça del Vi. Hi havia dos cartells penjats, amb el número de decret que va signar Salellas. I a dalt, hi anava un altre agent, aquest vestit amb americana i amb un pal (que simbolitzava la vara d'alcaldia) i que instava els altres a callar i a treballar quan es queixaven.

A més, altres agents que anaven seguint la comitiva portaven samarretes negres amb un dibuix de l'alcalde i la frase 'Lluc I El Decretador'. La portaveu del sindicat SIP-Fepol ha explicat que, de nou, la plantilla ha volgut protestar contra un decret aprovat "en contra" de la seva voluntat, i que els obliga a fer hores extra fins a finals d'any.

"Amb aquesta acció volem simbolitzar l'obligació que ens ha imposat el decret d'alcaldia, fent-nos treballar fora del nostre horari i en hores lliures", ha criticat Soraya García. A més, la representant sindical també ha carregat contra l'equip de govern (Guanyem, JxCat i ERC) i els ha acusat de ser "inactius" a l'hora de trobar solucions "als problemes de manca de personal, de càrrega de feina i de no pagar-nos allò que creiem just, que és la nostra disponibilitat".

"Cap més negociació"

García ha explicat que, després de signar el decret d'hores extra, "no hi ha hagut cap més taula o negociació per intentar arribar a acords que permetin solucionar el conflicte". De fet, el malestar dins la Policia Municipal fa temps que dura, es remunta a l'anterior mandat i són nombroses les concentracions que han fet abans dels plens municipals (on han protestat, entre d'altres, disfressant-se de Reis Mags o portant un taüt).

De fet, el decret que els obliga a fer hores extra no és el primer que ha rebut el cos. L'anterior alcaldessa, Marta Madrenas, també va fer servir aquesta fórmula l'any passat. A diferència d'aleshores, però, aquest 2023 el govern que encapçala Salellas va fer una proposta per apujar el preu de les hores extra (que s'estenia entre un augment del 30% i el doble del què es cobrava fins llavors).

La proposta es va presentar a l'octubre, i tot i que la plantilla de la Policia Municipal la va rebutjar perquè la considerava un "pedaç", es va acabar aprovant per ple i ja s'aplica (perquè havia rebut el vistiplau de la mesa general de funcionaris).

Els policies, però, reclamen una solució global als problemes que arrossega el cos. A més, García explica que, un cop s'arribi a finals d'any, i el decret decaigui, el govern "tornarà a fer servir les mobilitzacions" -a cada agent se'l pot obligar a treballar fora d'horari quatre vegades l'any- per cobrir les necessitats que tinguin.

La portaveu del SIP-Fepol, però, critica que un informe del secretari indica que això es troba "fora de norma" i que fa mesos que també reclamen que això es revisi, però que de moment no han obtingut resposta.

Aquesta tarda, els agents han rebut l'alcalde, Lluc Salellas, amb crits de "Volem els nostres drets, no volem decrets" quan ha entrat a la sala de plens. Allà, abans que comencés la sessió, García ha tornat a fer palès el malestar que viu el cos i la "ignorància, menyspreu, menysteniment i manca de confiança" per part del govern. "Quan un vaixell s'enfonsa la tripulació abandona, i vostès l'estan enfonsant", ha dit la portaveu del SIP-Fepol.

Per acabar, els policies han intentat regalar una samarreta a l'alcalde, però Lluc Salellas no els ho ha permès, dient que aquest "no era l'espai per fer-ho". L'alcalde de Girona també ha recordat que, durant aquests mesos, també han "dialogat" i els han presentat "una proposta" -en referència al preu de les hores extra- per intentar solucionar el conflicte.