La Fundació Mascort exposa làmines d'ocells i mamífers marins de bracet amb la Fundació Cousteau

La mostra reivindica la importància d'aquestes espècies

La Fundació Mascort exposa més d'un centenar de làmines originals d'ocells i mamífers marins en una mostra que suposa l'inici de la col·laboració amb la Fundació Philippe Cousteau, Unió dels Oceans, dins el projecte de l'entitat per obrir la seu científica a l'Estartit (Baix Empordà).

L'exposició, que es podrà veure fins a l'abril de l'any que ve a Torroella de Montgrí, reivindica la importància d'aquestes espècies als ecosistemes i aborda "la necessitat crítica" de fomentar-ne la conservació "per garantir la supervivència del planeta". Comissariada per l'ornitòleg Jordi Sargatal i el metge i naturalista Josep del Hoyo, les làmines van il·lustrar dues obres insígnia de l'editorial Lynx (de la qual els dos comissaris en van ser fundadors).

L'exposició 'El mar a l'horitzó. Ocells i mamífers marins i els ocells més bells del món' s'emmarca dins el compromís de col·laboració de la Fundació Mascort amb la Philippe Cousteau, entitat que promou la cultura del mar i la conservació del medi ambient, i que obrirà la seva seu científica a l'Estartit.

La mostra aplega més d'un centenar de làmines d'ocells i mamífers marins, i una selecció dedicada als ocells més bells del món, dibuixades per il·lustradors científics reconeguts. "Es destaca la importància d'aquestes espècies en els ecosistemes i s'aborda la necessitat crítica de conservació per garantir la supervivència del planeta", subratlla la Fundació Mascort.

Les làmines originals que s'exposen formen part del conjunt de les que van il·lustrar les dues obres insígnia de Lynx Edicions, el 'Handbook of the Birds of the World' i el 'Handbook of the Mammals of the World'. 

L'editorial Lynx va ser fundada el 1989 per Ramon Mascort, també fundador i president de la Fundació Mascort, juntament amb els comissaris de la mostra, el zoòleg Jordi Sargatal i el metge Josep del Hoyo, director de l'editorial des dels seus inicis. Tant Sargatal com del Hoyo també són membres del patronat de la Fundació Mascort.

"Els ocells marins, com els albatros, les baldrigues i els petrells, són protagonistes essencials dels oceans, influint en la distribució i selecció natural dels peixos i altres organismes aquàtics", destaca l'entitat. I hi afegeix: "Tot i les seves habilitats excepcionals en la pesca, s'enfronten a amenaces com la contaminació, les captures accidentals i la sobrepesca, subratllant la urgència de preservar-los per mantenir l'equilibri dels ecosistemes".

Balenes, dofins, foques i lleons marins

Per altra banda, les làmines de mamífers marins (que inclouen balenes, dofins, foques i lleons marins) revelen "adaptacions sorprenents per viure en el medi aquàtic". "Les seves característiques, com les aletes i els espiracles, els permeten submergir-se a grans profunditats; malgrat les seves proeses, aquests animals es troben amenaçats per la pesca excessiva, la contaminació i la degradació dels hàbitats, per això es vol subratllar la importància crítica de la seva conservació", recull la Fundació Mascort.

La mostra es complementa amb una selecció de 85 làmines "dels ocells més bonics del món", amb l'objectiu de destacar "la diversitat d'aquestes espècies, posant èmfasi no només en l'elegància i els colors, sinó també en la raresa i la singularitat". L'exposició, de caràcter gratuït, es podrà veure a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí, seu de la Fundació Mascort, fins el 14 d'abril del 2024.