Els alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes homenatgen Pau Riba amb un musical

El muntatge de creació pròpia compta amb una dramatúrgia que relliga fins a set cançons de l’artista

Els alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes, un nucli de Vilademuls (Pla de l'Estany), oferiran el pròxim divendres 15 de desembre 'Pau, el musical', un espectacle que homenatja el cantautor català Pau Riba i reivindica tant la seva figura com el llegat que ens ha deixat l’artista.

El muntatge, que s’ha treballat ja des d’inici de curs a través de diferents projectes educatius, hi participen tots els alumnes de l’escola i els més grans, els de sisè, porten el pes de l’obra com a protagonistes.

Sota la dramatúrgia del filòleg Marc Comadran, pare de dos alumnes, el musical, que tindrà lloc al teatre de Vilafreser a les 15h, fa un repàs per temes emblemàtics i d’altres no tant coneguts de l’artista. L’obra s’estructura com un viatge: una ànima, la d’en Pau Riba, transita pels diferents imaginaris que han emergit de les seves cançons.

Al llarg d’aquest trajecte coneixerà pirates de les paraules, un poble amb els caps estacionals o el gran filòsof Francesc Pujols, entre d’altres. “Tots els personatges ens posen en relleu aspectes diversos de Pau Riba. Alguns, fins i tot, parlen a la manera de Pau Riba, amb idees seves o expressions extretes dels seus escrits”, concreta Comadran, professor de l’institut Josep Brugulat i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Entre els personatges protagonistes de cada món destaquen el Revolucionari Mastegador de Xiclet, una mena d’heroi que fa la revolució assegut i quasi sense voler, pel simple fet d’actuar de manera diferent, obviant els dictats del seu antagonista, el Dictador de les Presses; a part d’altres personatges com en Pau, l’Amic o el Pirata.

“Un dels reptes del musical és el fet de comptar amb cançons i textos d’èpoques, temàtiques i estils diferents. Aquest conjunt però, permet entendre l’obra de Riba com un tot polièdric en què s’imbriquen la dolçor i l’humor cantellut, la cosa transcendental i el joc intel·lectual, el realisme i la psicodèlia.

L’art de Riba ens ofereix tots els ingredients per cuinar un espectacle amb diverses capes de lectura i que ens parla de la vida, dels diferents nivells d’aquesta ficció que anomenem realitat”, assegura Comadran.

Algunes de les set cançons que s’interpretaran en els 60 minuts que dura l’espectacle són Mel, La Marramua, L’home estàtic, El xiclet del temps o Cançó 7a en colors. “Riba ha tingut la capacitat de crear imaginaris originals i suggerents.

Aquest musical és una concreció possible d’alguns d’aquests universos, d’aquests mons compartits”, explica Comadran, que afegeix que “els temes no s’han inserit a les escenes sinó més aviat al contrari: les cançons i textos de Riba han estat el punt de partida per a una conversa artística de la qual han anat emergint els personatges, situacions i reflexions que conformen aquest musical”.

La llavor del musical

El muntatge va començar amb una reunió al convent de Pontós, Alt Empordà, a principi d’estiu. Es dona la circumstància que els músics Anna Tobias i Noè Escolà, pares d’un alumne, eren amics i tocaven amb el mateix cantautor, que va morir el març del 2022.

Tobias destaca que “Riba no només ha fet Dioptria sinó moltes més cançons interessants i més desconegudes. Les que hem triat aporten varietat. No són les típiques i tòpiques però són alhora adequades tenint en compte que qui les canten són nens: fàcils de cantar, segueixen un missatge i una poètica però no són infantils ni infantilitzades”.

A part de Comadran i ells, a la reunió a Pontós hi van participar Anna Pérez (cap d’estudis i mestra de música) i Elvira Prado-Fabregat (mare de dos alumnes i artista i suport en l’entrenament actoral i vocal).

L’escola, que defuig de les habituals representacions nadalenques dels pessebres i els tradicionals pastorets, aposta des de fa anys pels musicals.

L’any passat, per exemple, es va representar Coco i en anteriors, El Rei Lleó i d’altres com El Mag d’Oz o El Petit Príncep. Aquest any però, l’espectacle va més enllà. No només és de creació pròpia sinó que neix de la voluntat de donar a conèixer un artista que habitualment no forma part dels cançoners infantils.

“El nostre objectiu és fer arribar l’univers de Pau Riba als alumnes, que normalment no coneixen cançons d’aquest artista si no és pas que els seus pares o familiars l’escolten. Veure’ls cantar temes de Riba és molt emocionant”, detalla Anna Pérez, cap d’estudis, mestra de música, mare de dos alumnes i impulsora i coordinadora dels musicals.

Segons Tobias, a més, “la música de Riba és sincera, diversa i té molts matisos. A algú pot crear-li distància perquè la seva veu no és melosa però una cosa és ben certa: com més te l’escoltes, més t’agrada perquè té molts detalls en tots sentits, de missatge i també musicalment. Riba era un gran pensador, inconformista, poeta, incansable, una persona brutal”.

Després que a l’estiu s’escrivís l’obra i, en paral·lel, s’adaptessin els temes musicals, només arrencar el curs els alumnes des de segon fins a sisè de primària van escoltar la Cançó 7a en colors, que reflexiona sobre les estacions de l’any. A partir d’aquesta activitat inicial van sorgir diferents propostes. En primer lloc, esbrinar qui la canta, després propostes per conèixer la figura del compositor, quina va ser la seva vida i altres detalls com qui va ser el grup de cantants Setze Jutges.

Els alumnes s’han encarregat de dissenyar el vestuari i també han preparat el decorat. L’escenari comptarà amb una pantalla de projecció, de l’empresa d’ICMedia, col·laboració també d’uns pares, on s’hi veuran projeccions fetes pels mateixos escolars.

Durant l’actuació, la música serà en directe i anirà a càrrec de pares músics de l’escola, entre ells Anna Tobias, Noè Escolà, Oriol Piqué, Álvaro Sánz, Quim Miró i Gerard Vilardell, pares d’alumnes. De fet, tota la comunitat educativa s’implica en el musical any rere any.