Amics de la Natura de Cadaqués reivindiquen la importància de les ''passanelles''

Han retornat a la platja de Port Lligat una tona d'aquestes pedres rodones típiques del municipi

L'associació ecologista Amics de Cadaqués (Alt Empordà) ha retornat aquest diumenge a la platja de Port Lligat una tona de "passanelles" -és el nom que els cadaquesencs donen a les pedres rodones, per les "passes" que fan sobre el mar quan s'hi llencen-.

L'acció s'ha fet per reivindicar aquestes pedres típiques de la localitat i per conscienciar a la gent que no se les pot endur. "L'objectiu és que la gent deixi d'agafar-les i que, en la mesura del possible, qui en té a casa les retorni", ha explicat el portaveu de l'entitat, David Tibau, que ha afegit: "Una de ses nostres identitats és que ses platges són de pedres i és important conservar-ho".

Els tres tipus de pedres típics són la pissarra, el granit i trossos de maons d'un naufragi. A quarts de deu del matí, hi han començat a arribar els cotxes particulars dels voluntaris plens dels còdols de totes mides i colors que es volien retornar a la natura. Un cop amuntegades totes les caixes, ha començat l'acció que ha consistit a buidar damunt la platja totes les pedres de què es disposava.

L'activitat ha permès retornar a Port Lligat les pedres típiques de Cadaqués, que són les de pissarra (de l'entorn), les de granit (utilitzades pels vaixells de la marina marcant durant els segles XVIII i XIX com a contrapès) i les pedres vermelles de maons.

Aquestes últimes formen part del paisatge de la localitat des de 1920, després que el vaixell Douaumont naufragués davant del far de s'Arenella i perdés al mar tot el carregament de rajols que transportava des de Marsella.

Un 40% espoliades

En total, l'associació calcula que aquest diumenge s'han abocat a la platja de Port Lligat "gairebé una tona de passanelles". El retorn s'ha pogut fer gràcies a la crida que els Amics de la Natura de Cadaqués han impulsat a través de les xarxes socials per recollir les pedres i còdols que la gent tenia a casa i dipositar-les de nou a la natura. "Treure les pedres d'aquí afecta l'ecosistema i el paisatge i hem d'entendre que no es pot fer", ha explicat Tibau.

Segons els ecologistes, "l'espoli va començar als anys 60, coincidint amb l'arribada del turisme a Cadaqués, i des d'aquell moment s'han extret un 40% de les passanelles" de les platges de la localitat. Un escenari que estan compromesos a revertir amb actes reivindicatius com aquest, que "serveixen perquè tothom prengui consciència de la importància de preservar les passanelles a ses platges".

Multes de fins a 350 euros

Aquesta acció per demanar a la població que es conscienciï de la importància que aquestes pedres segueixin a la natura, també s'ha dirigit a l'Ajuntament. "Demanem que es faci complir l'ordenança de convivència ciutadana i via pública que estableix multes de fins a 350 euros per aquells que s'emportin pedres de ses platges", reivindica el portaveu d'Amics de la Natura de Cadaqués, David Tibau. En aquesta línia, l'entitat ha demanat que es col·loquin cartells alertant d'aquesta prohibició, amb els que assegura que "l'Ajuntament està d'acord i ja s'ha compromès a tirar endavant".

A més, els ecologistes demanen que "per netejar ses platges després de les llevantades i treure l'alga posidònia que hi queda, es faci manualment" i no amb màquines com fins ara. L'objectiu, diuen, és recuperar la tècnica del rampí tradicional per "evitar que s'emportin les pedres". Els ecologistes s'ofereixen voluntaris per ajudar a fer aquestes neteges a mà.

Amics de la Natura de Cadaqués també sol·licita a l'Ajuntament de Figueres el retorn de les pedres, rajols i còdols que va espoliar del municipi el 2004. En concret, i en motiu de l'any Dalí, els va instal·lar a la rotonda de l'entrada sud de la ciutat com a part de la decoració de l'obra 'Font del xiprer' d'Òscar Tusquets.