La Guàrdia Urbana de Figueres va recollir 1.781 denúncies durant el 2012

El cos ha reconegut a títol pòstum la figura del sotsinspector Agustí Vehí amb la medalla de plata al mèrit professional

La Guàrdia Urbana de Figueres va recollir un total de 1.781 denúncies durant el 2012 que van permetre la detenció de 109 persones per delictes contra la salut pública i robatoris, entre d'altres. Aquesta és una de les dades que s'han donat a conèixer durant la celebració del Dia de la Guàrdia Urbana que es fa cada any al Castell de Sant Ferran amb la presència dels diferents cossos de seguretat i representants de la societat civil.

Entre els guardonats pels seus mèrits, s'ha rendit un especial homenatge al desaparegut sotsinspector Agustí Vehí amb l'entrega a títol pòstum de la medalla de plata que ha recollit la seva vídua i amb un sentit record en els discursos de les autoritats durant l'acte.

Durant el discurs de balanç del 2012 que ha fet l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, ha subratllat el grau d'"implicació" i col·laboració amb la resta de forces de seguretat amb qui es treballa conjuntament per ser "més eficients" i oferir un "millor servei" al ciutadà amb la recerca de nous mecanismes. Així, ha posat l'exemple del fet de compartir un mateix canal de comunicació per emergències amb els Mossos d'Esquadra com és el xarxa de gestió d'emergències RESCAT.

Entre les dades aportades, s'ha fet èmfasi en les 1.781 denúncies que la Guàrdia Urbana va recollir durant el 2012, una part de les quals gràcies a la col·laboració ciutadana però també per actuacions d'ofici. La seva gestió va permetre la detenció de 109 persones relacionades amb delictes contra la salut pública, el patrimoni o seguretat viària, entre d'altres, que vindria a ser aproximadament una detenció cada tres dies de mitjana.

Pel que fa a la seguretat viària, s'ha destacat que durant el 2012 no hi van haver accidents mortals ni tampoc van augmentar el nombre d'accidents greus, mantenint-se a nivells similars a l'any anterior amb un total de 5 així com una reducció del 12,23% dels ferits lleus.

Aquestes dades se sumen a la del període transcorregut entre el maig del 2012 i el 2013, en què els robatoris a establiments comercials i a l'interior de vehicles a Figueres es van reduir un 20,2% i un 4,2% respectivament, tal com es va donar a conèixer en l'última Junta de Seguretat Local celebrada fa pocs dies.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha fet un reconeixement a la feina de tots els professionals que formen part del cos tot dient que aquestes dades no serien possible en un context de dificultats com l'actual si no fos perquè els agents han "carregat sobre les espatlles l'esforc addicional" que es necessita per afrontar els temps que corren. També els ha demanat que deixin al marge "els personalismes i les aspiracions individuals" per evitar "trencar" la imatge d'"unitat" que ara mateix percep el ciutadà d'aquest cos.

Un sentit homenatge a Agustí Vehí

En l'acte del Dia de la Guàrdia Urbana, que des de fa vuit anys se celebra anualment amb motiu de la creació d'aquest cos l'any 1870, s'ha fet un especial i sentit homenatge al sotsinspector i escriptor Agustí Vehí que va morir el març passat a l'edat de 54 anys per una malaltia. L'any 2011 ja va rebre la medalla de bronze al mèrit professional per haver cedit a l'Ajuntament els drets d'edició d'un treball de recerca sobre l'evolució de la seguretat pública de la ciutat entre els segles XVIII i XIX que ha comportat un "notori prestigi" al cos i tenir un exhaustiu estudi sobre la seva història. Aquest dimecres se li ha volgut retre un homenatge a títol pòstum amb el lliurament de la medalla de plata al mèrit professional que ha recollit la seva vídua.

Tant l'alcaldessa, com l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, li han dedicat unes paraules a la seva persona. També ho ha fet el regidor de Seguretat, José Luis Yécora que, visiblement emocionat ha subratllat la seva vessant "polifacètica" en àmbits tant diferents com són la història o la literatura tot destacant-ne el seu esperit crític i el seu "estricte sentit de l'ordre, jerarquia i disciplina".

Reconeixement als agents que han destacat

Durant l'acte, s'ha reconegut la tasca d'aquells agents que han destacat durant el 2012 per la seva feina, com és el cas d'un caporal que va recollir amb celeritat els testimonis d'un homicidi a la sortida d'un establiment nocturn el desembre de l'any passat que va facilitar la detenció del presumpte autor. També s'ha reconegut la tasca d'un sergent que va intevenir en una ocupació massiva d'un bloc de pisos del carrer Ponent el passat mes d'abril permetent que no hi haguessin enfrontaments ni es posés en perill la seguretat de les persones. Així mateix, també va participar en la intervenció de 3.000 plantes de marihuana en varis habitatges del Culubret i Sant Joan. En total, s'han lliurat més de 20 felicitacions, 9 medalles de bronze, 4 de bronze i 1 d'or, al sergent amb número d'identificació 1236 pels seus 30 anys en el cos.

Fora de l'àmbit policial, s'ha lliurat la medalla de bronze al mèrit en la seguretat ciutadana al fiscal en cap de la Fiscalia Provincial de Girona, Josep Maria Casadevall, per la seva participació i assessorament en el Diploma d'Especialització de Policia Judicial en l'Administració Local que es ve fent des de fa dues edicions. En total, s'han especialitzat 45 agents de Girona, dels quals 9 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Figueres.