Blanes combatrà l'incivisme dels joves turistes holandesos

Mossos d'Esquadra i Policia Local organitzen xerrades amb els touroperadors que munten paquets turístics

Durant l'estiu, la zona d'Els Pins de Blanes (Selva) s'omple de joves turistes holandesos que arriben a la Costa Brava per passar-hi les vacances. Barrejar alcohol i festa però, a vegades els surt car. Per una banda, perquè s'exposen a convertir-se en el blanc de petits delinqüents que es dediquen a robar-los la cartera o el mòbil. I per l'altra, perquè si fan massa cridòria o beuen al carrer, poden tornar a casa amb una multa per incivisme a la butxaca.

Només l'any passat, la policia va posar unes 200 sancions -moltes, a estrangers- en compliment de l'ordenança. Per lluitar contra els robatoris i garantir el descans dels veïns, mossos i agents locals han engegat xerrades amb els seus guies turístics. El 80% dels joves turistes que visiten Blanes són holandesos, que hi arriben per tongades. La primera, just abans de començar la temporada alta -a mitjans maig- i la segona, en ple estiu. Entre juliol i agost, nombrosos grups de nois arriben des d'Holanda, la majoria amb viatges contractats mitjançant touroperadors.

En aquest municipi de la Selva litoral, la zona d'Els Pins és on es concentren la majoria de discoteques i locals d'oci nocturn. Part d'aquest barri, però, també és residencial, i quan els joves surten de festa es generen problemes d'incivisme (perquè beuen al carrer o bé perquè fan soroll durant la matinada).

De fet, com explica el cap de la Policia Local, l'inspector Joan Garcia, durant les dues darreres nits s'han denunciat dos turistes holandesos, que ja han hagut de pagar la multa corresponent. Un d'ells estava bevent alcohol al carrer, i l'altre feia tant soroll que molestava els veïns.

Durant l'any passat, en compliment de l'Ordenança de Civisme, els agents locals van aixecar més de 200 actes (la majoria d'elles, a turistes estrangers). "Entre els incompliment hi ha, per exemple, consumir alcohol en ple carrer, orinar a la via pública, cridar massa, trencar mobiliari urbà o pertorbar el descans dels veïns", concreta Garcia.

La desmemòria d'anar beguts

Però barrejar alcohol i festa també fa que aquests turistes siguin el blanc de petits delinqüents, que aprofiten que van beguts (i l'endemà no recorden res) per acostar-s'hi i furtar-los la cartera o el mòbil. "El mètode que solen fer servir més és el que coneixem com a 'teletubbie'; els lladres s'acosten als turistes i, després de guanyar-se'n la confiança aprofitant alguna excusa, els abracen i aprofiten per robar-los allò que duen a les butxaques", concreta el cap de l'ABP Selva litoral, l'inspector dels mossos Francesc Cardús.

"En general, aquests lladres solen fer servir tècniques poc sofisticades; i sovint, intenten guanyar-se ràpidament la seva confiança fent veure que són del mateix equip de futbol", hi afegeix l'inspector. En la majoria dels casos, a més, el turista no s'adona del robatori fins passada una bona estona, quan arriba al seu hotel o càmping.

Missatge directe

Per lluitar contra aquests furts i evitar l'incivisme, aquest any els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Blanes han engegat xerrades amb els guies turístics holandesos i els touroperadors. L'objectiu és que, tan bon punt els joves holandesos posin els peus al municipi, ells mateixos els hi donin consells de seguretat i els hi expliquin les normes de convivència.

"D'aquesta manera, fem arribar un missatge directe als joves estrangers i té un efecte molt més immediat", concreta el cap de l'ABP de la Selva litoral. Els Mossos d'Esquadra calculen que amb aquest sistema, si els joves reben els consells de seguretat només arribar de la mà dels seus guies, es podrien arribar a evitar cap al 50% dels furts que es denuncien.

Aquest dimecres, aprofitant l'arribada d'una tongada de turistes holandesos, els mossos i la Policia Local han fet una d'aquestes xerrades davant una cinquantena de guies. "Molts d'ells són joves universitaris a qui els han contractat per fer aquesta feina durant l'estiu", explica Cardús. La xerrada d'avui és la segona que es porta a terme després que, el passat maig, se'n fes una que va aplegar una quarantena de guies turístics, també holandesos.