Figueres acull la presentació de la nova collita de l'Oli de l'Empordà

Enguany la producció ha caigut un 50% però serà de qualitat excel·lent

La Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de l’Empordà ha presentat aquest dissabte la nova collita del 2023 a Figueres (Alt Empordà). Durant el matí s'ha pogut tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP.

Els assistents a la presentació també han pogut jugar a “El joc de l’oli” un escape box creat pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural per promocionar l’oli d’oliva verge català. Es tracta d’un joc que aporta coneixements bàsics d’aquest sector i està adreçat tant el públic adolescent com adult.

La nova collita està apadrinada pel col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent i per promocionar-la durant el mes de desembre els seus restaurants disposaran d’aquest oli a les seves taules. Els restaurants de La Cuina del Vent que hi participen són: Falconera, Amiel&Molins, Els Pescadors, Rom Duran, Castell de Peralada, Norat-Hotel Terraza, Can Jeroni, La Taverna del Barri Vell, Sumac, El Corral de Sant Quirze, L’Encesa, El Portal de Bàscara, Orígens i Noray.

Més enllà de la presentació de l’oli nou a Figures, la nova collita també es presentarà a Girona en un acte que es farà el 16 de desembre a l'exterior del Mercat del Lleó de 10h a 14h. 

L’acte de presentació té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona; els col·lectius gastronòmics La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons; el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona; i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Una collita de qualitat  

Pel que fa a la collita d’aquest any, el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simón Casanovas explica que “es preveu una collita de molta qualitat”. Tot i això, afegeix la producció “es reduirà de prop del 50% comparada amb la de l'any passat, pels efectes de la sequera, que ha provocat que es facin poques olives".

"Calculem que produirem uns 150.000 litres, d'una collita que va començar a principis de novembre. No recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera ", lamenta el president.

La DOP Oli de l’Empordà

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII.

La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%. Actualment unes 900 hectàrees estan adscrits a la denominació.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l’Empordà és el d’uns olis equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols.

Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca.