El ple de la Diputació de Girona aprova el pressupost per àmplia majoria

Tots els grups reconeixen la importància de la consolidació del fons de cooperació amb els ajuntaments

La Diputació de Girona té nou pressupost. Més de 197 MEUR, el més alt de la seva història i que ha tirat endavant amb els vots favorables de tots els partits excepte de la CUP. Els dos diputats de la formació han rebutjat els comptes que consideren que són "un monocultiu del turisme" i han carregat per la diferència de partides que hi ha entre, per exemple, habitatge i acció climàtica i el sector turístic.

En aquest sentit, el diputat Jordi Casas ha posat d'exemple Lloret de Mar (Selva) en un ple on l'alcalde de la localitat, Adrià Lamelas, hi era present en tant que diputat. "És un model de ciutat on hi ha una gran concentració de turisme i alhora una renda per càpita més baixa", ha reblat.

A banda, el cupaire, regidor de Llagostera, ha criticat ha recriminat el "calaix gros i opac" del departament de presidència i els "ajuts discrecionals" i els sous dels càrrecs electes.

En el torn de rèplica, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha reconegut que no l'havia sorprès el vot en contra, però ha recriminat a Casas que els prop de 5 MEUR que es destinen a presidència i que recorda que serveixen per imprevistos que puguin sorgir. "Si vol ho posem en el fons de cooperació i jo m'estalvio les visites d'alcaldes que necessiten diners per acabar una obra", ha assenyalat.

El president de la Diputació també ha carregat per la queixa de la CUP sobre els càrrecs electes i ha animat als dos diputats a demanar no cobrar o rebre una retribució més baixa. "Vostès cobren exactament el mateix que la resta. De lliçons, ni una", li ha etzibat. Finalment, Noguer ha lamentat "estar molt lluny" amb relació al tema del turisme a la demarcació de Girona. "No sé què els passa amb aquest tema. És tan dolent per Girona, per Lloret de Mar o per Sant Feliu de Guíxols?. Ens aporta el 20% del PIB", ha recordat.

El fons de cooperació, la clau

Una de les claus per votar a favor del pressupost ha estat la consolidació del fons de cooperació pels ajuntaments. En concret, si l'any passat aquesta ajuda estava limitada a 21 MEUR i es va fer donar una partida extraordinària de 7,5 MEUR més, aquest 2023 s'ha aconseguit consolidar-la. Això, a la practica, significa que els ajuntaments poden comptar amb aquests diners de més per gastar-los en el que calgui, excepte per pagar taxes.

El representant del PSC i alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha justificat el seu vot favorable precisament per la consolidació del fons de cooperació i també perquè s'han incrementat totes les partides que la formació volia. "No és el nostre pressupost, però tampoc sé què faríem de diferent. Alguns matisos però no seria un canvi radical i per tant votarem a favor", ha destacat.

Amb tot, Fernández ha deixat clar que "estaran molt amatents" al problema de la sequera i les polítiques que es puguin fer. L'alcalde de Palafrugell també ha carregat contra la CUP per la "sistemàtica criminalització del sector turístic", tot i reconèixer que es podria fer una reflexió, però "s'estan fent els deures". "El territori és el que és i el sector turístic és molt important", ha reblat.

Els independents a favor

El diputat d'Independents per la Selva i alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, ha reconegut que es tractava d'un pressupost en què hi ha "molts més motius per votar-hi a favor que no pas en contra". En aquest sentit, Garriga ha destacat la consolidació del fons de cooperació de 28,5 MEUR.

"Faríem algunes coses diferents, especialment en xarxa viària, però la realitat és que hi ha moltes coses bones que no pas dolentes i entenem que el pressupost el fa el govern. Hi votarem a favor", ha conclòs.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat per Tots per l'Empordà, Carles Motas, ha deixat clar que la clau per votar a favor als comptes és la consolidació del fons. "És una bona notícia, però cal recordar que els consistoris estem mal finançats".

Motas ha reclamat que "algú faci alguna cosa" perquè els ajuntaments no siguin "la ventafocs de les administracions". Finalment, l'alcalde de Sant Feliu ha reclamat la importància de l'increment del 5% de promoció turística "especialment en una comarca com el Baix Empordà".