Banyoles aprova el pressupost del 2024 amb 27,8 milions d’euros

La partida d’inversions serà d’1,68 milions que se sumaran als 3,5 dels fons Next Generation

Banyoles (Pla de l'Estany) ja té el pressupost municipal del 2024 aprovat. El plenari d'aquest dilluns ha donat llum verda als comptes municipals de l'any vinent, que s'enfilen als 27,8 milions d'euros. Es tracta d'un 9,7% més del pressupost del 2023. L'increment ve, en gran part, per l'augment d'ingressos municipals arran de les ordenances aprovades a l'octubre (un 3,5% més elevades que el 2023).

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha defensat que podrien haver augmentat més les taxes i impostos municipals però no caldrà perquè preveuen un ingrés extraordinari de l'Estat en la liquidació dels comptes del 2023. El motiu és que el govern socialista ha recaptat molt més del previst inicialment i això repercutirà en transferències més generoses a les administracions locals en la liquidació dels comptes. A Banyoles preveuen rebre un milió d'euros. "Si ens pot venir de Madrid no cal carregar més a la gent", ha afegit l'alcalde.

Malgrat tot, Miquel Noguer recorda que les transferències de l'Estat tan sols representa un 30% dels ingressos que té el consistori. La major part prové de taxes i impostos municipals com ara l'IBI. Per això l'alcalde creu que el govern local tanca uns comptes que "no permeten tirar coets, però sí obrir la ciutat cada dia".

En aquest sentit, ha recordat que el consistori ha afrontat la renovació de molts concursos públics en la prestació de serveis i arran de la inflació, tots aquests contractes pugen "un 20 o un 25%". També cal sumar-hi l'augment en la partida del personal, que cobrarà un 2,5% més tal com va pactar el govern estatal amb els sindicats.

Més d'un milió i mig en inversions

Enguany el capítol d'inversions municipals es tancar amb 1,68 milions d'euros. L'alcalde de Banyoles ha destacat que és una xifra "menor" a la del 2023. El motiu és que encara hi ha molts projectes en marxa que finalitzaran al llarg de l'any vinent. "Tenim la capacitat que tenim", ha remarcat Miquel Noguer. De fet, al llarg de l'any vinent finalitzaran les obres del Museu Arqueològic i l'ampliació de l'escola bressol, entre d'altres. També queden pendents alguns carrils bici, entre altres projectes que s'executaran l'any que ve.

A tot això cal afegir que al llarg del 2024 s'hi afegiran 3,5 milions de fons Next Generation que també suposaran noves inversions al municipi. Per això Noguer ha remarcat que el consistori té una capacitat d'inversió que supera els 2 milions d'euros anuals, però aquest 2024 podria arribar als 6 milions tenint en compte els projectes que s'han de tirar endavant, els que s'acabaran i els finançats per la Unió Europea.

Dins dels projectes d'aquest 2024, l'equip de govern local preveu destinar 280.000 euros a la millora d'espais contra el canvi climàtic i 100.000 euros per crear un aparcament l'antiga fàbrica Durall. Es preveu tancar una cessió amb el propietari d'aquest terreny i construir-hi una bossa d'aparcament. També s'invertiran 80.000 euros al cementiri municipal i 80.000 euros a renovar parcs infantils per fer-los accessibles.

Baixa la ràtio d'endeutament

Per altra banda, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que el 2024 el consistori tindrà una ràtio d'endeutament del 33%. En els últims anys el nivell d'endeutament municipal ha oscil·lat entre el 40 i el 45% (el topall permès és del 75%). Ara, el creixement del pressupost municipal i el fet de mantenir el crèdit existent fins ara fa que aquesta xifra baixi deu punts. Miquel Noguer ha assegurat que és el nivell d'endeutament "més baix" que té Banyoles en els "últims 30 o 40 anys".

L'alcalde Miquel Noguer ha tirat endavant el pressupost municipal després de celebrar la "bona sintonia" amb altres formacions a l'oposició com ERC i la CUP. Assegura que ha mantingut un diàleg amb tots, però només han treballat propostes amb aquestes dues formacions. En el primer cas, el govern de Junts ha acceptat bona part de les propostes dels republicans. "Hi havia propostes que ens hi sentíem còmodes però amb matisos i els hem resolt amb un nivell d'entesa important", explicava Noguer. En el cas dels cupaires, malgrat les "bones maneres" de les dues parts, finalment no s'ha arribat a cap acord. El pressupost ha tirat endavant amb els 11 vots a favor de Junts, sis abstencions d'ERC i quatre vots en contra (tres de la CUP i un del PSC).