Agricultura diu que no es pot fer pagar per entrar al Cap de Creus

L'Ajuntament de Roses volia cobrar l'accés a conductors i embarcacions

L'Ajuntament de Roses, que està estudiant la possibilitat de fer pagar a conductors i embarcacions per accedir al Parc Natural del Cap de Creus, haurà d'abandonar el projecte davant la negativa del Departament d'Agricultura a aquesta possibilitat.

Així ho ha fet públic en un comunicat la conselleria presidida per Josep Maria Pelegrí on recorda que "el pagament en els espais naturals protegits està sempre condicionat a la prestació d'un servei".

A més, Agricultura recorda que la gestió del parc és competència seva i que, per tant, hauria de ser el mateix departament, en el marc de les seves competències, qui aprovés l'aplicació "de determinats preus públics o taxes".

"Veiem el parc natural com una oportunitat i no com un entrebanc per al municipi; per això estem preparant un projecte per gestionar la part marítima i terrestre del Cap de Creus". Així explicava aquest cap de setmana l'alcalde de Roses, Carles Pàramo, el projecte del consistori altempordanès per fer pagar l'accés en cotxe o en vaixell al Parc Natural del Cap de Creus.

Doncs bé, aquest dimarts, en un comunicat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha negat que l'accés al parc pugui ser de pagament recordant que en els espais naturals protegits, aquesta possibilitat "està sempre condicionada a la prestació d'un servei", i, en cap cas, "a l'accés que es lliure i universal", sentencia.

El mateix comunicat, el departament de la Generalitat recorda que la gestió del Parc Natural del Cap de Creus és competència seva i que, per tant, en el marc de les seves competències, hauria de ser el mateix departament qui promogués i aprovés l'aprovació de determinats preus públics i/o taxes.

Així, Agricultura recorda que actualment només aplica una taxa a aquelles activitats que tenen lloc en espais naturals protegits amb motiu de poder mantenir les infraestructures necessàries que fan possible l'activitat objecte de cobrament, aquest és el cas, afegeix, de la taxa fixada per realitzar activitats d'immersió al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per exemple.

El projecte exposat per l'alcalde de Roses, en estudi des de l'any 2007, proposava instal·lar diversos aparcaments amb vigilància i seguretat dins del Parc del Cap Creus i col·locar boies ecològiques on les embarcacions puguin fondejar, serveis que justificarien el pagament "d'una petita quota" per utilitzar-los.