El sector turístic preveu mantenir l'ocupació de l'inici d'estiu passat

Les reserves de darrera hora determinaran l'ocupació turística al juliol a les comarques gironines

Els allotjaments turístics esperen mantenir, en aquest inici de temporada d'estiu, unes xifres d'ocupació similars a les de l'any passat. Aquesta és l'esperança del sector arreu del territori. En conjunt, es preveuen unes xifres superiors al 80% d'ocupació.

En alguns casos, però, es podria superar el 90% d'ocupació hotelera, segons la previsió que fan, per exemple, els hotelers de la costa del Maresme o la Costa Daurada. A les comarques de Lleida la incertesa és major, sobretot al Pirineu, arrel de les inundacions a la Val d'Aran. Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida fan una crida a la "solidaritat" amb el territori i asseguren que el 90% de l'oferta turística ja està funcionant amb normalitat.

El sector turístic de les comarques gironines espera que les reserves de darrera hora "redrecin" una primera quinzena de juliol que es preveu "fluixa". El sector fregarà la plena ocupació durant la segona quinzena del mes i assegura que "el temps" i "els descomptes" seran factors clau per decidir els indecisos, majoritàriament famílies catalanes, que escolliran destinació al darrer moment, i que seran els que "decantaran la balança en un o altre sentit". Amb tot, el sector reconeix que tant la segona quinzena del mes de juliol com la primera del mes d'agost, on a la costa l'ocupació superarà el 90%, "són un coixí important" per garantir com a mínim "unes xifres dignes" en el conjunt de la temporada d'estiu.

Per sectors, l'hoteler preveu una ocupació mitjana del 75% a la costa i no superar el 50% a l'interior, tot i que la Federació d'Hostaleria de la província puntualitza que les previsions "són molt difícils de fer" quan es depèn del turista català "que en molts casos defineix les seves vacances al darrer moment". Millors perspectives tenen els allotjaments rurals que compensaran una primera quinzena "baixa", amb nivells d'ocupació del 60% tant a la costa com a l'interior, amb un 95% d'ocupació a la segona. Cop ve siguent habitual, les cases que es lloguen senceres concentren major volum de reserves que les que es lloguen per habitacions. Els càmpings de la seva banda, preveuen igualar les xifres de l'any passat amb un creixement important del turista alemany i amb el "convenciment" que el nacional, especialment el català, "acabarà sortint de vancances. La tendència apuntada en els altres sectors es repeteix en el d'apartaments turístics que preveuen ocupacions del 40% a la primera quinzena i d'entre el 85 i el 90% a la segona.