L'IDIBGI crea una col·lecció de dades de més de 2.500 gironins per fer recerca en hàbits saludables

Es tracta d'adults a partir de 16 anys i de dotze poblacions diferents

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha presentat el projecte “Girona Health LivingLab”, un extens estudi que recull dades de salut de 2.577 persones a partir de 16 anys de la província de Girona.

El resultat detalla múltiples indicadors i biomarcadors del seu estat de salut, unes dades que estan a disposició dels grups de recerca de l’IDIBGI per al seu estudi i, també, per al disseny d’estratègies per a la prevenció de les malalties cròniques més prevalents a la comunitat.

Aquest conjunt de dades, que conformen una de les col·leccions de dades de salut poblacional més importants, també poden contribuir a la promoció de la salut per a millorar els estils de vida de la comunitat, i com a conseqüència el seu benestar i la qualitat de vida.

Entre 2019 i 2022, l’equip investigador ha recollit la informació de salut de la població en 12 municipis arreu de la regió sanitària, recollint dades mitjançant exploracions físiques i qüestionaris detallats, i també la realització d’estudis d’imatge amb més d’un miler de ressonàncies magnètiques de cos sencer i d’anàlisis de mostres biològiques.

L’àmplia mostra recull aspectes rellevants sobre estils de vida, característiques sociodemogràfiques i econòmiques, discapacitats, dolor, qualitat de vida, impulsivitat, suport social, i prevalença de factors de risc i de malalties cròniques de la població adulta de la província de Girona.

La seva explotació ha permès crear un conjunt d’indicadors que radiografien aspectes com els hàbits de la població pel que fa a l’alimentació, exercici físic, hàbits saludables, salut mental i autoavaluació del propi estat de salut, entre d’altres.

Amb la seva anàlisi, es pot examinar la relació entre les característiques personals i sociodemogràfiques, els estils de vida i la prevalença de factors de risc i de malalties cròniques de la població adulta de la província de Girona.

Son dades que s’han recollit des del 2019 de manera aleatòria arreu del territori, i que representen un valuós conjunt que és representatiu tant a escala poblacional com dels grups específics que han estat objecte d’estudi. A més, aquestes dades s’afegeixen al recull de dades que l’IDIBGI ja va crear pel projecte de l’Imagenoma, en el qual es van fer ressonàncies magnètiques de cos sencer a 1.000 persones voluntàries majors de 50 anys.

Aquest estudi s’emmarca en el Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) “Girona, regió saludable” coordinat per la Diputació de Girona, i que també ha comptat amb dues operacions més, liderades per Dipsalut i la Fundació Salut Empordà respectivament. El projecte vol convertir la demarcació de Girona en un territori de referència, on es promogui la capacitat de les persones per incrementar el control sobre la seva salut i els factors que la determinen. Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

Capacitar a la població per controlar la seva pròpia salut

L’operació “Girona, Health LivingLab”, liderada per l’IDIBGI, també dota d’eines a la població per millorar les capacitacions i control sobre la seva salut. A través d’una web (gironasalutlivinglab.idibgi.org) es convida la ciutadania a valorar com és de saludable el seu estil de vida, mitjançant qüestionaris amb curiositats, consells i informacions d’interès.

Aquesta eina també promourà la comunicació entre els investigadors, les administracions, les institucions sanitàries i l’empresa per a la realització d’estudis, fomentant l’intercanvi d’idees i  la coordinació de la promoció de la salut al territori.

Xerrada de Tomàs Molina

El projecte es presentarà el dilluns 27 de novembre a la Casa de Cultura de Girona, en un acte obert al públic. Comptarà amb una xerrada de Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya, que aportarà una perspectiva diferent sobre la salut i el clima sota el títol “El temps de 2030, com afectarà la nostra salut?”.

A l’acte hi intervindran els investigadors que han liderat el projecte: Josep Puig, investigador en imatge mèdica; Josep Garre, especialista en l’àmbit de l’envelliment; i Rafel Ramos de salut vascular. També hi participarà la investigadora Anna Motger en representació del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI, liderat per José Manuel Fernández-Real, que també ha participat de forma molt activa al projecte.

Tots ells explicaran algunes de les recerques que ja estan duent a terme, a partir de les dades poblacionals que han extret d’aquest estudi. Un exemple, liderat per Garre, seria el que ja s’ha publicat i que analitza les conseqüències dels canvis en l’estil de vida causats pel confinament durant la pandèmia pel COVID-19 en la salut mental de la població de la demarcació de Girona. Els resultats han permès identificar factors de risc per a patir trastorns afectius en situacions de confinament.

De la seva banda, Ramos exposarà els primers resultats de l’estudi que el seu grup de recerca està duent a terme. Avaluen com, a través de les dades recollides durant el projecte, es pot detectar l’ateroesclerosi asimptomàtica en diferents parts del cos, de cara a prevenir el seu progrés i les seves conseqüències.

I, en el seu cas, Motger explicarà com l’explotació d’aquestes nombroses dades els ajuda en la seva recerca sobre les diferències entre homes i dones en l’eix microbiota-intestí-cervell, on es produeix un component necessari perquè el cos pugui elaborar la serotonina, coneguda com el neurotransmissor de la felicitat i, quina relació té aquest procés en la salut mental de dones i homes. L’estudi d’aquestes diferències entre sexes obre la portar a trobar tractaments més personalitzats.

A l’acte també es farà una pinzellada del global del projecte PECT “Girona, regió saludable”, que serà presentat per la diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero. També introduiran les tres operacions que integren el projecte representant de les institucions que les lideren.