L'Ajuntament de Roses estudia fer pagar per accedir en cotxe o en vaixell al Parc Natural del Cap de Creus. L'alcalde del municipi, Carles Pàramo, ha assegurat que la idea compta amb estudis "molt avançats" i generaria uns 30 llocs de treball. En principi, es cobrarien cinc euros per cotxe i dia, i hi haurien boies ecològiques perquè les embarcacions poguessin fondejar sense problemes.
El batlle ha ressaltat que el projecte encara s'ha d'acabar de concretar però, durant aquest estiu, ja es col·locaran comptadors i es faran fotografies aèries per estudiar l'afluència de visitants. "Facilitarem llocs segurs, vigilats i a l'ombra per deixar els cotxes, és una garantia", ha apuntat l'alcalde. "Veiem el parc natural com una oportunitat i no com un entrebanc per al municipi; per això estem preparant un projecte per gestionar la part marítima i terrestre del Cap de Creus", ha explicat el batlle.
"Tenim els estudis molt avançats", ha afegit. Segons Pàramo, la idea encara s'està analitzant i cal perfilar els serrells amb la Generalitat i els gestors del parc natural. No obstant això, durant aquests mesos d'estiu, el consistori vol avançar feina. Per això, calcularà mitjançant un comptador i fotografies aèries el nombre de visitants que accedeixen a aquest espai en cotxe o vaixell.
"Aquest és un projecte que portem des del 2007, fins ara hem fet diversos estudis i informes però cal contrastar les dades i veure si la idea és sostenible i viable econòmicament", ha apuntat. A grans trets, el projecte amb el qual treballa el consistori rosenc es basa en instal·lar diversos aparcaments amb vigilància i seguretat dins del Parc de Creus i col·locar boies ecològiques on les embarcacions puguin fondejar.
En tots dos casos, els usuaris pagarien una petita quota per utilitzar aquests serveis. Actualment, les boies que es troben en aquest espai són privades i els usuaris han de contactar amb el port de Roses i llogar-les per períodes d'un any. També hi ha diversos restaurants que lloguen boies per després posar-les a disposició dels seus clients.
Uns 30 llocs de treball
"Amb els estudis volem veure la freqüència de visitants, en quins punts s'aturen les barques, quines cales es visiten més, quants cotxes entren i amb tot això fem una projecció dels costos", ha detallat Pàramo. Segons el batlle, si el projecte tira endavant es crearien uns 30 llocs de treball, la majoria d'ells temporals i 5 o 6 per a tot l'any. "Es tracta de fer un control i gestió de les cales, de millorar la seguretat de l'espai", ha subratllat. Pàramo té clar que no és una idea descabellada. "A molts parcs naturals d'arreu d'Europa es cobra entrada, estem parlant d'uns cinc euros per deixar el vehicle aparcat durant tot el dia", ha afegit. Per a l'alcalde de Roses, instaurar aquest tipus de serveis i costos dins el perímetre del parc natural del Cap de Creus no ha de significar cap contradicció perquè precisament ajudaria a controlar la zona i millorar-ne la seguretat.
"Avui en dia no es troba lloc on deixar la barca i es deixa anar l'àncora en llocs que no tocaria; tot això estaria ben organitzat, la gent tindria la garantia de trobar una boia segura posar la seva embarcació i pel que fa als cotxes, segurament els ciutadans pensarien més en el medi ambient i en comptes d'anar quatre persones en dos cotxes, pujarien tots en un", ha ressaltat.
En principi, el cost d'aparcar el vehicle dins del parc es situaria al voltant dels cinc euros per dia. "Fins passat l'estiu no tindrem dades concretes però hem registrat puntes de fins a 500 cotxes que accedeixen al parc en un sol dia i això cal regular-ho i posar límits", ha puntualitzat. De moment, el consistori té previst analitzar la freqüència de visitants aquest estiu i, paral·lelament, parlar amb el Departament de Medi Natural de la Generalitat per determinar si es tira endavant la iniciativa. "Tot i això, ens agradaria poder fer un assaig marítim, terrestre o les dues coses el proper estiu del 2014", ha conclòs l'alcalde.