Palafrugell porta a aprovació un pressupost de gairebé 50 MEUR pel 2024

Aposta per la neteja viària, la seguretat, el servei a les persones i la modernització dels serveis municipals

L’equip de Govern de l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) portarà a aprovació del Ple del consistori, la proposta de pressupost per a l’exercici 2024, per un import global consolidat de 49.753.598 euros que suposa un increment en del 9,1% respecte el pressupost consolidat de l’any 2023.

Aquest pressupost inclou l’Ajuntament i l’Institut de Promoció Econòmica (IPEP), el Museu del Suro. El plenari extraordinari sobre els pressupostos tindrà lloc demà dimecres 22 de novembre a les et de la tarda i es podrà seguir en directe des de Ràdio Palafrugell i el web del consistori.

Segons Juli Fernández, alcalde de Palafrugell, “el pressupost que presentem treballarà per la millora de modernització dels serveis de l’Ajuntament com administració; una aposta clara per l’habitatge i el servei a les persones”.

A més a més, el mateix alcalde comenta que amb l’aprovació del pressupost “ens permetrà treballar per aconseguir un nou contracte de recollida de residus i millorar el servei de forma qualitativa. I en un context econòmic com l’actual apostem per la contenció sense perdre de vista que cal una aposta clara per l’activitat econòmica, la cultura, el patrimoni i el turisme com elements estratègics de futur del nostre municipi”.

Cal destacar que les àrees municipals que més augmenten la seva despesa corrent respecte l’any anterior són les vinculades amb serveis a les persones i a l’activitat econòmica com és l’Institut de Promoció Econòmica, Educació, Benestar Social i Seguretat Ciutadana. Un capítol a part també serà l’aportació a Qualitat Urbana amb l’objectiu de millorar la neteja viària i la recollida de residus i l’ampliació de la contractació de serveis vinculats a la neteja.

L’objectiu principal d’aquest pressupost és pal·liar, en la mesura possible, els efectes econòmics que ha provocat la crisi sanitària al municipi, tant per les persones com per les activitats econòmiques i, per això, és fonamental potenciar els serveis municipals que tenen un caràcter més assistencial per a la població.

Pel que fa referència al capítol d’inversions, aquest comptarà amb un total de 4.317.000 euros. D’aquesta manera, hi haurà diferents projectes que rebran recursos del fons Next Generation. La despesa prevista per aquests projectes és de 1.270.980 euros. Així, cal destacar l’adequació del Camí de Ronda de Tamariu a Cala Pedrosa, el projecte de pacificació del front marítim de Llafranc i les inversions en franges antiincendis als terrenys rústics.

Entre les inversions també es proposa iniciar la 3a fase de l’avinguda Espanya mitjançant un projecte plurianual entre 2024 i 2025, que suposa una despesa de 540.000 pel proper exercici. D’aquesta manera, es finalitzaria totalment l’actuació de desdoblament d’aquest vial que ha de suposar una millora considerable del trànsit urbà de Palafrugell. Paral·lelament es consignen 250.000 euros per millorar l’espai firal amb la voluntat que amb les obres del nou parc finalitzades es pugui donar continuïtat a l’acció inversora en aquest espai.

Entre les inversions també cal destacar els 200.000 euros destinats a les franges perimetrals i els 209.000 euros en matèria de millores urbanes.

L’aposta per la sostenibilitat i el medi ambient també quedarà reflectida en aquest pressupost, ja que es contempla la instal·lació de diversos punts de recàrrega destinats a vehicles elèctrics, amb una inversió de 100.000 euros o les millores energètiques en l’enllumenat públic per un valor de 120.000 euros.