Riudellots de la Selva vincula l’elevat consum d’aigua amb el polígon industrial

L'alcalde demana a l'ACA diferenciar-lo del domèstic

L’alcalde de Riudellots de la Selva, Josep Santamaria, ha vinculat l’elevat consum d’aigua al municipi amb les indústries que hi ha al polígon industrial i per això ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ho diferenciï del consum domèstic.

Segons ha publicat aquest dimarts l’ACA, el municipi ha tingut un consum de 665 litres per dia i habitant a l’octubre. Malgrat tot, Santamaria creu que el consum de l’aigua que fan els veïns “quedaria per sota” del límit que estableix la fase de presequera.

L’Ajuntament ja està treballant amb l’empresa d’aigües per poder sectoritzar la xarxa i tenir les dades de consum per habitant més fidel a la xifra actual.

Riudellots de la Selva té 2.072 habitants censats però és un dels municipis catalans amb més consum d’aigua a l’octubre segons dades de l’ACA: 665 litres per habitant al dia. L’alcalde del municipi, Josep Santamaria, creu que aquesta xifra no reflexa el consum domèstic real perquè s’hi inclou el que en fan les indústries que hi ha al polígon.

Precisament Riudellots de la Selva compta amb un important polígon industrial amb “pràcticament 10.000 treballadors”, explica l’alcalde. A més, part de les empreses que hi ha són càrnies i aquestes tenen un consum molt elevat d’aigua. “La fan servir per a processos de producció i també per a la neteja”, puntualitza Santamaria.

Ara, Riudellots ha entrat en fase de preemergència. Això vol dir que el consum s’haurà de limitar als 210 litres d’aigua al dia per habitant. L’alcalde demana a l’ACA que exclogui les indústries d’aquest còmput per tal que no impliqui sancions al municipi.

Un municipi “molt conscienciat”

Josep Santamaria ha remarcat que el poble està “molt conscienciat” de la situació excepcional per la manca d’aigua que hi ha arreu del país. Des del consistori també han deixat de regar zones verdes i l’alcalde assegura que ja han detectat arbres morts per la falta d’aigua i tots els parcs “estan ressecs i cremats”.

Tot i així, Santamaria creu que si es poguessin tenir dades diferenciades entre el consum que tenen els veïns i les empreses de Riudellots, el poble “quedaria per sota” de les limitacions que imposa l’ACA en aquesta nova fase.

A l’espera d’una resposta per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, el consistori també ha parlat amb l’empresa d’aigües que hi ha al municipi per intentar “sectoritzar” el consum. Un conjunt d’inversions complexes i costoses que ajudarien a veure a on es concentra el major consum d’aigua.

En paral·lel, l’alcalde també ha avançat que parlaran amb les empreses que hi ha al polígon industrial per buscar recursos que evitin l’ús de tanta aigua. "Cal tenir en compte que la majoria de factories que més aigua gasten tenen el seu propi pou, per tant si estiren de la xarxa pública és que els recursos hídrics propis s’han acabat”, ha afegit el batlle de Riudellots de la Selva.

Per últim, Josep Santamaria ha demanat que no es posi a totes les empreses en el mateix sac, perquè “no totes gasten la mateixa aigua”.