La Policia Local de Llançà (Alt Empordà) ha creat un equip amb sis agents per combatre les ocupacions il·legals i els furts. Els operatius inclouen controls a l'estació de tren amb identificacions i a les cases on els consta que hi ha ocupes.
A hores d'ara, han aconseguit desallotjar un edifici problemàtic amb uns vuit ocupes i esperen que aviat es resolgui el de dos pisos més, en un dels qual els desallotjats conflictius es van reubicar.
El regidor de Seguretat, Josep Ortiz, diu que és la "principal preocupació" de l'equip de govern. "Estem fent un gran esforç i també per evitar l'efecte crida". A més, també preveuen instal·lar en els propers mesos més d'una desena de càmeres de videovigilància per blindar les urbanitzacions del municipi.
Entre finals de juny i principis de juliol del 2020, en plena pandèmia, Llançà va patir una onada de robatoris i ocupacions de pisos que van generar un fort malestar entre la població.
Tant és així que desenes de persones es van manifestar durant diversos dies per denunciar la sensació d'inseguretat. L'aleshores alcalde, Francesc Guisset, va vincular part de la delinqüència amb els ocupes i va reclamar més pressió policial per combatre-ho.
La situació s'havia normalitzat durant l'hivern següent després de diversos desallotjaments i detencions però a principis de 2021 les alarmes es van tornar a encendre. Alguns establiments van patir robatoris i es van detenir cinc persones per ocupar un pis i guardar-hi objectes robats. També s'havia intentat entrar en dos pisos més sense èxit.
Des de fa mesos, l'Ajuntament treballa per combatre noves ocupacions conflictives per evitar que derivin en una situació similar. Tot i que no són nombroses, algunes són problemàtiques i la voluntat és "erradicar-ho" el més aviat possible. Fa uns dies, es va poder desallotjar un edifici -amb tres pisos ocupats- al carrer Nord. Els ocupes, vuit persones de nacionalitat marroquina, tenien els veïns "amenaçats" i provocaven greus problemes de convivència i civisme.
En queden dos més en aquesta situació: un al carrer Colomer i un al carrer Núria, que té un procés d'execució hipotecària amb una inquilina. Segons l'Ajuntament, la dona ha cedit les claus als desallotjats del bloc del carrer Nord i ara estan pendents de poder desnonar-los de nou.
L'equip de govern confia poder solucionar "el problema" en les properes setmanes i anima als afectats a denunciar a la policia tant bon punt detectin una possible ocupació. "Sortir al carrer no serveix de res, el que ha de fer la gent és denunciar", remarca Ortiz. "S'hi està treballant moltíssim i és la principal preocupació en aquests moments de l'Ajuntament", insisteix el regidor de Seguretat.
"Molts estan de pas, són itinerants"
Per fer-hi front, fa setmanes la Policia Local va decidir establir un equip estable amb sis agents. Els efectius es dediquen a fer operatius setmana rere setmana amb controls a l'estació de tren, per "on arriben molts dels ocupes", i a les cases on hi ha ocupacions delinqüencials. "Són agents que fan hores extra i que s'apunten voluntàriament per fer-hi front"; assegura el cap de la Policia Local, Òscar Soler.
I és que tant Soler com Ortiz remarquen que molts d'aquests ocupes també cometen furts i robatoris en establiments i domicilis del poble. "Ens troben que tenen antecedents en altres llocs.
També en trobem molts de pas, que són itinerants", explica Soler. Per això, diu, seguiran fent operatius de forma permanent per "evitar que Llançà sigui un destí que triïn per ocupar de forma il·legal".
En els últims dos mesos, la Policia Local ha fet set detinguts i 11 investigats per diversos delictes. Només en l'últim més s'han fet dues de les detencions, 29 identificacions, set denúncies per tinença de drogues, dues per alcoholèmies i dos controls en establiments problemàtics, entre d'altres. A més, s'han fet 23 hores de dispositius especials.
Càmeres de videovigilància
D'altra banda, el municipi compta amb càmeres de videovigilància en als principals accessos però està previst que al llarg de l'any que ve se n'instal·lin més d'una desena a les diferents urbanitzacions que hi ha disseminades i que, en algunes ocasions, han estat objecte d'ocupacions.
Ortiz explica que s'hi destinarà una partida d'uns 40.000 euros. "Quedaran pràcticament totes cobertes i servirà per controlar robatoris, furts i ocupacions", insisteix Ortiz.