El supermercat que va acomiadar una treballadora per parlar català promocionarà la llengua

L'empresa Veritas etiquetarà els productes en català després de la polèmica a Puigcerdà

Un acord per impulsar el català a la cadena de supermercats ecològics Veritas ha evitat el judici d'un acomiadament per motius lingüístics. L'afectada és una noia que treballava a l'establiment de Puigcerdà (Cerdanya), i que va denunciar que l'havien fet fora per parlar en català.

Ara, Plataforma per la Llengua i Veritas han arribat a un pacte mitjançant el qual l'empresa s'ha compromès a etiquetar els seus productes en català i oferir cursos de sensibilització lingüística a la plantilla.

La treballadora, que rebrà una indemnització perquè ha preferit no tornar al lloc de treball, ho veu "una victòria de principis". La Intersindical, que li ha donat suport, diu que tot i aquest avenç encara queda "molta feina per fer" en defensa de la llengua.

El cas el va donar a conèixer Plataforma per la Llengua aquest mes de maig passat. L'entitat va denunciat que la cadena Ecoveritas havia acomiadat la noia, que treballava al supermercat de Puigcerdà, per haver parlat en català amb companys i clients que entenien la llengua.

La jove relata que va començar a treballar a l'establiment al febrer, i que la van acomiadar uns dos mesos després (a mitjans de març). Quan feia uns quinze dies que era al supermercat, explica que va rebre un avís dient que "si no parlava en castellà a qui se m'adrecés en aquesta llengua, em farien fora".

L'empleada explica que, de fet, aquesta norma s'hauria posat quan feia poc que treballava (i ho atribueix a desavinences amb una companya de feina). Després que l'acomiadessin, Plataforma per la Llengua va fer públic un àudio on, segons recull l'entitat, l'encarregat del supermercat "reconeixia que se l'havia fet fora per motius lingüístics" després que dos treballadors, fent-se passar per clients "es queixessin que la treballadora els responia en català quan ells s'hi havien adreçat en castellà".

El cas va derivar en una demanda per acomiadament improcedent que havia d'arribar a judici aquest dimarts al Social 3 de Girona. Però un acord a darrera hora ha evitat la vista. Segons informa Plataforma per la Llengua, l'acord entre l'entitat, Ecoveritas i la treballadora recull que la cadena de supermercats impulsarà el català, i aplicarà aquests canvis durant el 2024.

Etiquetatge i cursos de formació

En concret, Ecoveritas ha acceptat etiquetar els seus productes en català (tant els de la marca Veritas com els de Viridis), incrementarà la presència de la llengua a totes les seves xarxes socials (el 50% dels continguts que publiqui seran en català) i oferirà cursos de sensibilització i gestió lingüística a la plantilla.

Per garantir que es compleixin aquests acords, la cadena de supermercats ecològics nomenarà un interlocutor. Plataforma per la Llengua també celebra que, prèviament al pacte, Ecoveritas ja hagi "introduït el català als seus tiquets de compra".

Pel que fa a la treballadora, l'empresa ha acceptat indemnitzar la treballadora perquè ella no vol recuperar el seu lloc de feina (perquè, com explica, l'ambient de treball seria enrarit). L'afectada, però, celebra que Ecoveritas s'hagi compromès amb el català i ho veu com una "victòria de principis". "Si cadascú posa la seva petita part, aconseguirem viure plenament en català a Catalunya", explica.

"Realment Ecoveritas s'ha convertit en un exemple per a moltes empreses", diu en referència als compromisos lingüístics que ha subscrit. "Estic contenta d'haver pogut lluitar per allò que creia, i haver-ho aconseguit em fa molta il·lusió; és un petit exemple d'un final feliç", afirma la treballadora.

Concentració de suport

Aquest matí, després del pacte, la Intersindical ha fet una concentració per donar suport a la noia davant el Palau de Justícia de Girona (on hi ha els jutjats socials). Allà, la portaveu del sindicat a Girona, Àngels Torrents, ha agraït "la dignitat" de la treballadora i ha lamentat que, malgrat que aquest cas s'hagi pogut resoldre satisfactòriament, encara queda molta feina per fer.

"A banda d'allò que diu la normativa, el català ens fa cohesionar com a treballadors i com a empreses", ha afirmat Torrents. "Ens trobem amb molts espais on s'impedeix parlar-hi, fins i tot dins la mateixa administració; per això, el que volem és demanar que tothom qui detecti que se'ls està incomplint aquest dret, no defalleixin", ha conclòs la portaveu de la Intersindical.