Guanyem Girona vota en contra el text de Junts sobre Palestina en pro de la diversitat

Salellas defensa que poden tenir un "programa comú" però punts de vista diferents

Al ple d'aquest novembre a l'Ajuntament de Girona celebrat ahir s'ha votat una doble moció sobre el conflicte entre Israel i Palestina, que ha presentat l'equip de govern per separat. La primera, que han entrat Guanyem i ERC, condemna "l'atac de Hamàs perpetrat en terreny israelià i els atacs indiscriminats sobre la població civil de la Franja de Gaza".

El text també mostra "la solidaritat i suport" als palestins i palestines que pateixen "a conseqüència de la guerra d'ocupació que porta exercint l'Estat d'Israel des de fa 75 anys". La segona moció, que Junts ha entrat per urgència, se centra a demanar un alto el foc.

Les dues mocions s'han aprovat, però amb vots lleugerament diferenciats. La primera ha tirat endavant amb el 'sí' de Guanyem i d'ERC, les abstencions del PSC i de Junts, i el vot en contra del PP i Vox. La segona, per contra, ha rebut els vots a favor de Junts, d'ERC i del PP, l'abstenció del PSC i de Vox, i el vot en contra de Guanyem.

L'oposició ha aprofitat les mocions, però, per dir que són un exemple de les "diferències" de l'equip de govern.  "Vist des de fora podria semblar l'inici d'una crisi matrimonial i afectiva; estarem amatents", ha dit Veray, defensant el 'sí' del PP a la moció de Junts perquè buscava ser "més institucional".

"Que el govern presenti dues mocions resulta, com a mínim, sorprenent; és clar que us heu intentat posar d'acord i no ho heu aconseguit", ha dit el socialista Maxi Fuentes. "El desastre a Palestina mereix que es faci política, i no analitzar les diferències internes de l'equip de govern; per això ens abstindrem", ha afegit, dient que "els greuges del poble palestí no poden justificar els atacs atroços de Hamàs ni tampoc el càstig col·lectiu per part d'Israel".

Expressar "la diversitat"

L'alcalde, Lluc Salellas, ha defensat que més enllà del "programa comú" que té l'equip de govern i "l'horitzó compartit de ciutat", els tres grups poden tenir diferents punts de vista sobre altres qüestions.

"Sé que alguns tenen una visió monolítica de la política, però en el pla internacional, només faltaria que no poguéssim expressar la nostra diversitat", ha dit dirigint-se específicament als socialistes, a qui ha retret que, precisament, en el si del govern espanyol, PSOE i Podem tenint visions contraposades sobre el conflicte.

"Això a vostès no els preocupa, però que passi a l'Ajuntament de Girona sí que ho fa", ha dit l'alcalde dirigint-se als socialistes. "Per tant, mirin cap endins abans d'expressar-se cap enfora", ha conclòs.

Per part de Junts, la vicealcaldessa Gemma Geis ha defensat que la seva moció tenia per objectiu "demanar l'alto el foc i el respecte al dret internacional". La vicealcaldessa també s'ha alienat amb l'alcalde, dient que, en afers internacionals, "tothom té dret a expressar la seva pròpia mirada". Per últim, el regidor d'ERC Àdam Bertran ha defensat que "davant les atrocitats no podem restar quiets", ha dit que Girona "s'ha de posicionar a favor de la pau i dels drets humans" i que, per aquest motiu, els republicans votaven a favor de les dues mocions.