Més de 50.000 persones visiten la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

Es van vendre 15.000 packs de degustacions

Més de 50.000 persones han visitat la 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners (Selva) segons han informat els organitzadors. El centre històric de la ciutat ha bullit de visitants que passejaven, feien tastos de ratafia i s’interessaven pels seus productors, les receptes i els ingredients que les conformen, en la que està considerada una de les fires temàtiques més importants de Catalunya.

Des del dijous, i especialment durant el cap de setmana, riuades de gent de totes les edats han omplert els diferents espais i han completat l’aforament de la cinquantena d’activitats organitzades, en un ambient festiu i autèntic d’un certamen que tot i haver multiplicat la seva magnitud manté l’esperit genuí i de punt de trobada dels seus inicis, fa més de quatre dècades.

L’organització ha venut més de 15.000 packs de tiquets i copes de vidre, una fórmula apreciada pels visitants que volen degustar les creacions de productors de ratafia d’arreu del territori, que en un gran percentatge han esgotat l’estoc d’ampolles que havien posat a la venda.

També ha tingut un èxit absolut la novetat presentada enguany per la Confraria de la Ratafia, la ratafia d’Aram, una fórmula ideada per la cooperativa local La Sobirana, inspirada en el fort vincle que el poeta va establir amb el paisatge, reflectit en alguns versos que evocaven l’univers de la ratafia.

En la intensa programació d’aquests dies hi ha hagut la celebració del 30è aniversari de la creació de la coca de ratafia, amb origen a l’obrador de la pastisseria Trias, els cinc anys de l’obertura del primer obrador de ratafies a la cooperativa local La Sobirana, i la inauguració de tres exposicions que han rebut centenars de visitants, tant de forma individual com a través de les visites guiades que s’han organitzat.

Es tracta d’una mostra dels 25 anys de lluita de la plataforma No a la MAT Selva i l’exposició “L’Univers de la Ratafia”. També ha tingut una gran acollida l’exposició sobre la figura de Lluís Bayés, qui va morir el passat mes de maig, i que va ser una peça clau en l’evolució de la Festa de la Ratafia des dels seus inicis.

Al mateix temps, durant la Festa s’ha venut la novel·la “El somni d’en Nou Verda”, un recull de contes amb textos de l’escriptor colomenc Josep Solà i il·lustrat per la dissenyadora Elsa Batallé, i editat per la Confraria de la Ratafia.

Han estat quatre dies d’intensa activitat per a tots els públics, amb xerrades tècniques, tastos guiats, concerts, tallers, exposicions i activitats gastronòmiques. També s’han celebrat cercaviles de gegants i capgrossos, ball de diables, una actuació castellera i

diversos concerts, per a tots els públics i amb entrada gratuïta. I també la Cursa de la Ratafia, celebrada avui per muntanyes i camins de l’entorn de Santa Coloma, amb 650 atletes de totes les edats que hi han participat.

Millor ratafia i nou confrare

La Gala de la Ratafia, celebrada el divendres, va servir per coronar a Montse Vilamajó, de Centelles, com a guanyador de la millor ratafia del concurs d’enguany, que ha comptat el rècord de participació, amb 272 creacions casolanes. El segon premi ha estat per a Sergi Roca, de Santa Coloma de Farners, que l’any passat va ser el guanyador d’aquest concurs, i el tercer premi per a Joana Figueras, d’Anglès.

En el transcurs de la gala també es va nomenar Confrare d’Honor de la Festa de la Ratafia al periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós.

Es tanca així una nova i multitudinària edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, una proposta que cada any es supera i que és capaç de crear una atmosfera única, amb la ratafia com a epicentre d’una programació àmplia i variada que fa omplir de gent els carrers i places de la ciutat.

La Festa de la Ratafia l’organitzen conjuntament l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia, amb el suport de la Diputació de Girona. Hi col·laboren diverses entitats de la població, a més de la participació de les escoles que durant la setmana també fan activitats de coneixement i difusió de la tradició i tot el relacionat amb el món de la ratafia.