Mor l’escriptor, historiador i polític Joan Domènech Moner

Havia estat president de la Fundació Prudenci Bertrana i el primer alcalde de Lloret de Mar

L’historiador i polític Joan Doménech i Moner ha mort a l’edat de 80 anys, segons informa l’Ajuntament de Lloret de Mar a través de les xarxes aquest dijous. Doménech i Moner va ser un impulsor de la cultura catalana a través de diferents institucions i entitats.

El 2014 va presidir la Fundació Prudenci Bertrana, que entrega anualment els Premis Literaris de Girona. El 2020 va deixar el càrrec i el va substituir l’exconsellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

En la seva faceta política, l’historiador va convertir-se en el primer alcalde democràtic de Lloret de Mar (Selva) i també havia estat diputat a la Diputació de Girona (1995-1999) i director dels serveis territorials de Cultura a Girona (1996-2003).

Joan Domènech i Moner era mestre i va treballar durant anys en les tres escoles de primària de Lloret de Mar. El 1973 va passar a ser regidor de l’Ajuntament de Lloret de Mar i va convertir-se en el primer alcalde democràtic del municipi (1979-1983), després de la dictadura franquista.

L’Ajuntament de Lloret de Mar recorda l’important activitat que va tenir Joan Doménech en l’àmbit cultural, ja que va ser el fundador i primer vicepresident del Centre d’Estudis Selvatans. També va ser membre del Patronat Francesc Eiximenis de suport als estudis locals fins que va desaparèixer aquesta institució.

A més, tambçe va ser president de l’entitat Obreria de Santa Cristina durant 16 anys i del Club Marina-Calsinetm d’on va ser secretari 30 anys. A més, ha participat en diverses associacions culturals i fundacions com ara la Fundació Fita, la Fundació Valvi, Aspronis o la Fundació Amorós Garriga de Badalona.

En la faceta més professional, l’historiador havia format part del Consell Editorial del diari ‘El Punt’, delegat del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya a Girona.

És autor de molts articles sobre història en revistes locals i havia estat corresponsal en diversos diaris. A més, havia escrit monografies històriques i biografies de personatges de l’àmbit cultural, en especial del món de la cobla i la sardana.