Ada Vilaró convida a viure una experiència personal amb un espectacle al Temporada Alta

'La memòria del gel' s'estrena divendres a la Planeta de Girona

Ada Vilaró convida a "tornar a bategar al ritme de la terra" a 'La memòria del gel', un espectacle que estrena aquest divendres a la sala la Planeta de Girona en el marc del festival Temporada Alta.

El punt de partida de l'obra és una experiència personal de l'artista, que va tenir un infart el maig passat: "Tinc la gran de sort de poder ser aquí i poder estrenar al cap de sis mesos".

"Aquest infart va venir i es va creuar en la dramatúrgia de l'obra i vam poder lligar molt bé aquest batec nostre, de cada persona, amb el batec del planeta perquè si no el cuidem, peta", ha reflexionat. La proposta arranca amb una taula plena de gel, que s'anirà desfent al llarg de l'obra evocant la necessitat de "trencar el gel intern".

'La memòria del gel' ja havia començat a caminar fa un any, quan es va preestrenar a la Sala Beckett dins el festival Escena Poblenou. "Ja estàvem treballant aquesta obra però li feia falta un temps i aquest infart va venir i es va creuar en la dramatúrgia", ha explicat Ada Vilaró.

L'artista multidisciplinar ha explicat que han pogut "lligar" la seva experiència personal amb la proposta de 'La memòria del gel', que, en essència, convida a trencar el gel interior i escoltar el "múltiples batecs" del món.

"Tots som cors bategant i no és més important el nostre que el cor d'una planta, el de la terra o el del planeta. I l'obra parla d'això, d'aquests cors que bateguen i que nosaltres hem d'escoltar", ha detallat.

L'espectacle indaga en els murs emocionals que els humans intenten esbotzar mentre el món es descongela. De fet, l'obra comença amb gel damunt una taula mentre Vilaró explica com, enmig d'una excursió de seva troballa entusiasmada amb la natura per deixar enrere cabòries, sent, de cop, "una esgarrapada gegant, com si fos d'un os" que li travessa "tot el pit i arriba fins a la boca de l'estómac".

Al llarg de l'espectacle d'una hora, aquest gel s'anirà desfent, com una al·legoria sobre la crisi climàtica i la necessitat de trencar les barreres emocionals. "No parla només de la cosa catastròfica, sinó també del gel que tenim a dins que es va desfent, aquest material que passa de ser sòlid a ser líquid i que a cada persona l'abocarà on l'hagi d'abocar", ha argumentat Vilaró.

Al costat del gel, la terra, d'on creix una flor: "Estem convidades a mirar-nos a dins i a sentir el batec del nostre cor en harmonia amb el batec de la terra, crec que és un camí de tendresa perquè, si no la despertem, no podem desfer el gel que se'ns va fent".

'La memòria del gel' és, també, una invitació a la pausa i "a fer-nos preguntes": "Que tot l'apocalipsi que sembla que ens cau a sobre no ens aixafi, sinó que tinguem un camí d'esperança per poder transformar les coses. D'això parla l'obra, d'aquest batec que pot anar cap a la vida".

L'espectacle, coproducció del festival amb Escena Poblenou i la companyia de l'artista i co-dirigit per Vilaró i Pep Pla, s'estrena aquest divendres a la Planeta i posteriorment es podrà veure al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa.