Un projecte ideat a Catalunya que avalua el canvi climàtic al fons marí s'estén a tot l'Estat

Implica la participació ciutadana i de sectors com el del busseig

El que al 2012 va iniciar-se com un projecte reduït a la costa catalana i, posteriorment, es va estendre al litoral llevantí i balear, ara ja és un projecte a nivell de tot l'Estat.

Tota la costa d'Espanya comptarà ara amb observadors del mar, una figura que ha permès, entre d'altres coses, comprovar que les gorgònies de les Illes Medes s'han començat a reproduir un mes abans del que estava previst.

En aquest cas, van ser uns aficionats al busseig els qui van advertir-ho, pujant una fotografia que van fer d'aquesta espècie a la base de dades del projecte 'Observadores del mar'.

Ara, la Fundació Intemares, a través del Ministeri per la Transició Ecològica estén aquesta iniciativa als 10.000 quilòmetres de costa d'Espanya. L'objectiu, com a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, és avaluar els efectes del canvi climàtic al fons marí. La realitat, explica l'investigador del CESIC Joaquim Garrabou, és que l'impacte és "evident".

A tall d'exemple, Garrabou ha revelat que les gorgònies que neixen a 30 metres de profunditat o menys pateixen una mortalitat molt alta. A més, però, el fet de tenir observadors del mar arreu del litoral espanyol permetrà documentar molt millor el moviment d'espècies per escalfament de l'aigua i que ja s'han començat a registrar, o el creixement d'algues invasores a zones on fins ara no se n'havien vist.

Aquests descobriments han estat gràcies a la col·laboració de molts amants del busseig i de l''snorkel' que fotografien espais marins a partir de les indicacions que els investigadors els donen.

Una de les zones que més interessa documentar és la proliferació dels deserts marins, conseqüència del canvi climàtic, però també de la sobrepesca que es produeix en algunes zones. Això ha fet desaparèixer la flora d'aquests espais que ara només estan compostos per roques.

"La ciència ciutadana augmenta la nostra capacitat d'observació perquè els nostres mitjans són limitats, perquè no podem arribar a tot arreu ni tot el temps. Amb això multipliquem els ulls que tenim a dins el mar", assenyala Garrabou.

Verificat per un científic

Quan un ciutadà penja una fotografia a la plataforma habilitada, la posa a disposició d'un científic que la verifica i li dona validesa o no. Si es tracta d'una situació excepcional, com l'aparició d'una espècie invasora que no s'havia documentat mai abans, es fa primer un contacte amb la persona que ha fet la fotografia per estar segur que la informació és correcte. "A vegades algú es confon i penja una foto d'un fons marí que correspon on va anar de vacances i no pas del lloc on diu", explica la científica, Maria Garcia.

En aquest sentit, Garcia assenyala que si es troben amb un cas de "primera cita" agafen l'equip i van a comprovar-ho. Garcia explica que la "primera cita" és la localització d'una espècie de planta o animal que no li correspondria per la zona. Aquesta situació es va donar a la Costa Brava amb un tipus d'algues que fins ara no s'havien documentat perquè eren més habituals de zones més càlides i que ja han detectat al litoral gironí.

17 projectes

'Observadores del mar' consta d'un total de disset projectes, entre els quals se'n troben de tan diversos com l'escalfament del mar i els peixos, que obliga a algunes espècies a emigrar. Un altre per l'estudi dels deserts marins, un altre dels peixos mediterranis, en quan aquest mar és un dels més afectats pel canvi climàtic. També n'hi ha un sobre la reproducció de prats marins, un específic d'estudi del corall o un d'algues invasores.