Descobreix els nous caganers de personatges famosos d'aquest Nadal

L'empresa gironina amplia el seu extens catàleg amb una trentena de noves figures

Benjamín Netanyahu, primer ministre d’Israel; Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya; la nina Barbie; Elon Musk, propietari d’X (Twitter) i de Tesla; el Dj i productor argentí Bizarrap; el futbolista Kylian Mbappé; el golfista Jon Rahm i el pilot Max Verstappen, vigent campió de la Fórmula 1, són algunes de les novetats que Caganer.com ha elaborat per aquesta temporada 2023-24.

L’empresa gironina, situada a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i amb una trajectòria de 31 anys, ha donat a conèixer prop d’una trentena de noves figures de fang que una vegada més converteixen en caganers personatges famosos del món de la política, artístics, esportius, digitals o de ficció.

S’afegeixen al nou llistat Andrés Manuel López Obrador, president de Mèxic; i figures històriques com el futbolista Leo Messi actualitzat amb la samarreta de l’Inter de Miami; el jugador de bàsquet Michael Jordan; la cantant Amy Winehouse; l’expresident nord-americà Abraham Lincoln; l’artista, arquitecte i inventor italià Leonardo da Vinci; la reina egípcia Cleòpatra; el faraó egipci Tutankamon i el polític romà Marc Antoni.

En el món del cinema, de les sèries televisives, de ficció i de la cultura, els altres protagonistes escollits han estat Avatar, El Monstre de les galetes (Barri Sèsam), Shrek, Grinch, Olivia Oyl (parella de Popeye), South Park (Eric Cartman), Frida Kahlo (de la pel·lícula d’animació Coco), Harry Potter (actualitzat amb una figura de dimensions més gran) i l’estàtua monolítica de la Polinèsia moai.

Aquest any Caganer.comtambé ha seguit ampliant el catàleg d’oficis (veterinari i veterinària) i de personatges religiosos (un representant de l’església ortodoxa grega i del judaisme israelià). A més, estan acabant de preparar els caganers de la cantant nord-americana Taylor Swift, del cantant de Puerto RicoBad Bunny i del personatge fictici Stitch.

L’empresa empordanesa ha presentat avui els nous caganers en el taller-botiga que té a Torroella de Montgrí. També ja es poden trobar en els set establiments més que té repartits a Barcelona (5), Madrid i Platja d’Aro i al web www.caganer.com. Marc Alós, membre de l’empresa familiar i escultor de Caganer.com, explica que intenten regir-se amb l’actualitat per presentar les noves figures, però que “actualment, les novetats les treballem durant tot l’any perquè amb la implantació de botigues estem oberts de gener a desembre.

Al principi de tot, ens reuníem amb la família un cop l’any i decidíem què és el que faríem per a la propera temporada”. Sobre la temàtica de les noves creacions explica que “toquem tots els àmbits; hi ha gent que, per exemple, li agrada la política i l’esport, i d’altra li interessa més el cinema i la ficció”. Alós afegeix que “el catàleg de caganers sempre es manté viu.

Els 600 actuals que tenim poden seguir creixent. Hi ha figures, com les universals, que tenen una vida útil molt llarga perquè no passaran mai de moda. O la de els oficis, que per més que passin els anys, no queden obsolets. La col·lecció és transversal i té una barreja de tot, des de l’actualitat més rabiosa fins a d’altres línies que mai passen de moda”.

Entre la realitat i la ficció

En l’àmbit esportiu, Caganer.com ha creat el caganer del futbolista francès Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain); del golfista basc i número 3 del món Jon Rahm i del pilot Max Verstappen, que enguany ha guanyat el campionat de la Fórmula 1 per tercera vegada.

El futbolista Leo Messi, que Caganer.com havia caracteritzat amb les samarretes del Barça, PSG, la selecció argentina i amb les Pilotes d’Or i la Copa del Món, ha estat actualitzat ara amb els colors de l’Inter de Miami (MLS). Una altra figura icònica de l’esport, el jugador de bàsquet Michael Jordan, ara ja té la seva peça.

Pel que fa a la política, hi ha cinc noves figures dividides entre l’actualitat i el passat: Benjamín Netanyahu, primer ministre d’Israel i ara a primera línia per la guerra entre Israel i Hamas; Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya i cap de l’oposició al Parlament de Catalunya; i Andrés Manuel López Obrador (AMLO), president de Mèxic des de 2018 i que amplia la llista de polítics internacionals amb caganer. També s’ha apostat per crear la peça del 16è president dels Estats Units Abraham Lincoln, mort al 1865; i de Marc Antoni, un militar i polític romà de l’època final de la república romana que es va convertir en un important col·laborador de Juli Cèsar.

Un altre dels personatges que s’ha fet popular aquest any és l’empresari sud-africà Elon Musk, actual director general de companyies com SpaceX (fabricació aeroespacial), X (xarxa social, abans coneguda com a Twitter) i Tesla (automòbils elèctrics).

La música també apareix entre els nous personatges caganers de la temporada, amb el DJ i productor argentí Gonzalo Julián Conde ‘Bizarrap’, i la cantant britànica Amy Winehouse, que va morir el 2011 als 27 anys;