L'Alt Empordà i el Baix Empordà van liderar el creixement de l'economia el 2022

L'anuari econòmic del BBVA destaca "l'empenta" dels serveis i alerta de la "forta caiguda" de l'agricultura

L'Alt Empordà i el Baix Empordà, juntament amb les comarques de muntanya i l'àrea metropolitana de Barcelona van liderar el creixement de l'economia catalana durant el 2022. Així ho revela l'Anuari Econòmic Comarcal de Catalunya del BBVA, que indica que en conjunt durant l'any passat encara no es van assolir els nivells del PIB previs a la pandèmia.

El document elaborat pel catedràtic d'economia de la UAB Josep Oliver destaca la "forta empenta" dels anomenats serveis privats personals -comerç, hostaleria, restauració i activitats recreatives-, que durant el 2022 van aportar el 40% del creixement del PIB. En canvi, alerta de la "forta caiguda" de l'agricultura. Tot plegat explica que el valor afegit brut (VAB) de Catalunya creixés un 5,6% el 2022.

Ara bé, hi ha diferències per territoris. Les comarques del nord-oest de Catalunya van encapçalar el creixement, ja que van augmentar el VAB un 7,6%, liderades per la Vall d'Aran (+12%), l'Alta Ribagorça (+9%) i la Cerdanya (+8,2%). En segon lloc, destaca l'eix de Girona, que va créixer un 6,5% en VAB, impulsat per l'Alt Empordà (+7,9%) i el Baix Empordà (+7,5%). L'àrea de Barcelona va pujar un 5,8%, amb el Barcelonès (+6,8%) al capdavant. També destaca el creixement del Baix Penedès (7,6%) i el Pallars Sobirà (+6,8%).

Pel que fa a la resta de territoris, el Camp de Tarragona va millorar en un 5,4%, les Terres de l'Ebre un 4,2%, les comarques centrals un 3,3% i la zona de Lleida un 2,5%.

"Al creixement del 2022 no li podem donar l'etiqueta de complet", ha resumit el director de Transformació i Productivitat del BBVA a Catalunya, Rafael Pintado. Al seu torn, Oliver ha assegurat que les raons per les quals l'any passat va ser "tan exitós" s'explica per "col·lapse" del 2020 provocat per la pandèmia.

En aquesta línia, l'economista ha recordat que "no és usual" que el PIB creixi per sobre del 5% en un any, sinó que l'habitual és que ho faci al voltant d'un 2%.

"Forta empenta" dels serveis privats

"Catalunya té una gran dependència dels serveis privats personals", ha defensat Oliver. El document remarca que el VAB dels serveis va augmentar un 7,9% durant el 2022. Per territoris, a les comarques de muntanya va créixer un 14,7%, un 13,8% a Tarragona, un 12,6% a Lleida, un 12,5% a Girona, un 10,3% a Lleida, un 10,2% a les comarques centrals i un 9,5% a Barcelona. L'economista ha explicat que aquestes xifres es relacionen a una major demanda interna relacionada amb el turisme.

En relació amb els serveis, Oliver també ha ressaltat les dades d'exportacions del 2022, que van assolir un nou rècord històric i van sumar prop de 95.000 milions d'euros, xifra que s'ha doblat en 12 anys. Segons els càlculs de l'anuari del BBVA, el valor absolut de les vendes a l'estranger va representar l'equivalent al 35,1% del PIB català.

Davallada del sector agrícola

El pes que té l'agricultura a Lleida explica que aquesta demarcació fos la que menys va créixer durant el 2022 en relació amb l'any anterior. El sector primari va registrar una davallada del 22,9% a Lleida, un 19,8% a les comarques centrals i un 14,5% a Tarragona. La menor caiguda va ser a Girona (-2%) i les comarques de l'àrea metropolitana de Barcelona. Al conjunt de Catalunya va caure un 13,9%.

El document també apunta que la construcció va créixer un 4,5% i el VAB de la indústria va caure un 2% pels efectes de la inflació.

"Hi ha tants accidents que poden succeir que no vull esquivar-los, però en termes estrictament econòmics estem raonablement aguantant a una situació que a Europa és difícil", ha sentenciat Oliver.