Peralada acull 40 delegats de festivals i teatres d’òpera de 15 països

Es tracta de la primera trobada dedicada als festivals lírics “Focus on Festivals”

El Festival Perelada ha acollit la primera trobada dedicada als festivals lírics “Focus on Festivals” organitzada per Opera Europa, l’organització internacional de referència de serveis per a companyies d'òpera professionals i festivals d'òpera d'Europa.

La trobada, que ha tingut lloc del 2 al 4 de novembre a Peralada (Alt Empordà), ha marcat uns dels moments anual en què es congreguen organitzadors de festivals i representants del sector, per entaular una conversa profunda de tres dies a l’entorn de l’organització de festivals, l’art i el seu paper en les nostres societats.

El rol específic dels festivals com a espai natural d’innovació i creació d’òpera i la seva posada al dia en el marc de l’ecosistema operístic i les connexions amb els teatres de temporada i de repertori, ha portat a convidar a alguns dels seus directors a reflexionar conjuntament sobre el futur i el paper dels festivals en el circuit líric internacional.

En primícia per Opera Europa, la trobada de festivals a Peralada, ha reunit a festivals de renom, grans i petits, d’òpera tradicional i experimental, de membres d’Opera Europa i també de fora.

Així com també a representants de teatres que programen festivals durant la seva temporada regular per tal de connectar repertori i públic. Un total de 40 delegats, de 25 institucions procedents de 15 països, han participat a la trobada per debatre amb tot el grup, al llarg de 8 sessions, temes com: Son els festivals, el futur de l’òpera?; cultivar un públic internacional al temps que s’eixampla l’atractiu local d’un festival; nodrir el repertori especialitzat; i també qüestions de sostenibilitat, filantropia, de l’impacte dels festivals en les zones rurals i la digitalització de la cultura.

El programa ha inclòs  una sèrie de trobades, converses, aprenentatge i moments per al networking entre organitzadors, directors de festivals i experts en diferents matèries del sector de la música en viu.

Durant la jornada del dia 3, també es va poder celebrar una sessió virtual sobre els festivals a Amèrica a càrrec d’Ópera Latinoamérica (OLA) i Opera America.
Entre els festivals representats, hi trobem alguns dels més grans i prestigiosos, com ara el Festival de Bayreuth, Bregenz, Savonlinna, Macerata, Bergamo, Garsington, Pesaro, Glyndebourne, i molts més, a més d’institucions operístiques de referència internacional.

Diferents situacions de crisi, com les actuals guerres d’Ucraïna i Gaza, la por i l’animadversió a les nostres societats, l’escalada dels preus de l’energia i les matèries primes o els objectius de desenvolupament sostenible (ODS, 2030), han mostrat tota la solidaritat, creativitat, resiliència, benestar, prosperitat i visió que calen i tota la interconnexió que tenen aquests reptes entre les diferents esferes de la societat i en els que la cultura, no pot estar exempta.

“Aquests dies, amb aquesta trobada sectorial de festivals d’òpera ens ha permès posar en valor el rol dels festivals en el mapa europeu i debatre conjuntament els reptes i oportunitats que l’òpera com a gènere exerceix com a dret cultural per la Comunitat Europea i al món en general.

Això ha passat el mateix any que el Festival Perelada va acollir també el Summit de l’Associació Europea de Festivals (EFA) el passat més d’abril, dues activitats de referència internacional, que han situat Peralada en el cor del debat, del futur de les arts i de la música, i una gran oportunitat per donar a conèixer i descobrir la nostra destinació única a l’Empordà” afirma Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada.

Opera Europa i Festival Perelada, han desenvolupat un programa intens que barreja diverses activitats culturals i artístiques a la bella i inspiradora vila de Peralada –bressol del festival–i Figueres. Durant la jornada inaugural, els assistents van poder descobrir el Museu Castell de Peralada i les seves magnífiques col·leccions i gaudir del concert “El violí de Farinelli” a càrrec de Jorge Jiménez i Tercia Realidad. Així mateix, el programa també incloïa les visites obligades al Museu Dalí i al Celler Perelada.