Junts de Palamós passa de demanar la dimissió de l'alcalde a entrar al govern

La coalició amb ERC i el PSC suma majoria, amb onze regidors al ple

Junts entra al govern de Palamós (Baix Empordà) i la coalició, amb ERC i el PSC, suma majoria, amb onze regidors. El cap de llista de Junts, Raimon Trujillo, ha afirmat que han pres aquesta decisió per responsabilitat i perquè el municipi "no es pot permetre quatre anys de bloqueig".

La formació havia demanat la dimissió de l'alcalde, Lluís Puig (ERC), per l'afer de la multa de trànsit.. L'acord manté Puig en el càrrec i Trujillo argumenta que el motiu pel qual han fet un pas "atrevit i valent" és per poder aprovar els pressupostos i les ordenances fiscals i evitar un mandat "de paràlisi".

L'alcalde ha remarcat que ara compten amb un govern "ampli" per afrontar els reptes de la legislatura.

Fa un mes, a través d'un comunicat, els tres regidors de Junts a l'Ajuntament de Palamós ja es van oferir a l'entrar al govern municipal per superar la situació de "bloqueig" generada per l'afer de la multa de trànsit del 2021 al cotxe de paisà de la Policia Local, que finalment conduïa l'aleshores regidor de Seguretat i on l'alcalde anava de copilot. Junts, però, posava aleshores una condició: que l'alcalde, el republicà Lluís Puig, fes un pas al costat i plegués.

Des d'aleshores, segons ha explicat Trujillo, l'equip de govern (fins ara format pels vuit regidors d'ERC i el PSC, en minoria) i els tres edils de Junts han anat travant una relació de confiança i han treballat per acostar posicions. Això s'ha traduït amb la presentació, aquest divendres, del nou govern de coalició, que incorpora Junts. Les tres formacions sumen onze dels 17 regidors del ple.

Trujillo ha justificat el canvi de criteri per evitar quatre anys "de paràlisi" i després que la configuració d'un govern alternatiu, a través d'una moció de censura per fer plegar Puig, arribés a un carreró sense sortida i no prosperés.

Per la seva banda, l'alcalde ha subratllat que "sempre" havia mantingut la "porta oberta" a Junts per poder configurar una majoria àmplia i entén el posicionament previ del partit, demanant-li la dimissió, però que això ha quedat enrere i que és una situació per la qual sent un "respecte absolut".

Allò que ha desencallat la situació és, de fet, la necessitat de tirar endavant els pressupostos i les ordenances fiscals, que es porten a aprovació del ple dilluns vinent. El portaveu de Junts ha recalcat que "quatre anys de bloqueig" en una empresa privada portaria inexorablement a "la fallida" i que Palamós i Sant Joan no s'ho pot permetre: "Tots hem estat generosos per donar estabilitat al govern".

Puig ha assegurat que en el govern hi ha "bona ambient de treball, confiança i interrelació" i sosté que això es traduirà en benefici de la ciutadania.

Repartiment d'àrees

Segons l'acord, es crea un gabinet d'alcaldia format pel mateix Puig, per la primera tinenta d'alcaldia, Raquel Gallego (PSC), pel segon tinent d'alcalde, Raimon Trujillo (Junts), i per la tercera tinenta d'alcalde, Maria Puig (ERC).

El decret del nou cartipàs, signat per l'alcalde, delega les atribucions en els regidors. Així, ERC té àrees com Urbanisme, Acció Social, Medi Ambient, Neteja, Salut Pública, Promoció Econòmica, Turisme o Cultura; el PSC s'encarrega d'Habitatge, Recursos Humans o Ciutat Educadora i Junts assumeix Serveis Jurídics i Contractació, Serveis Econòmics, Ensenyament, Seguretat o Protecció Civil.

L'acord de govern també perfila les prioritats dels pròxims quatre anys a la població, entre les quals hi ha propostes relacionades amb el benestar, la promoció del municipi com a referent de turisme, la configuració de l'espai públic i la mobilitat, la renovació d'equipaments estratègics o impulsar un nou contracte de neteja i recollida de residus.

El document inclou un apartat específic en relació al posicionament dels partits en assumptes vinculats a la relació entre Catalunya i Espanya o votacions de temàtica internacional. Puig ha exposat que les tres formacions tindran llibertat de vot en aquests afers i l'acord inclou "respectar la diferència de posicionaments en relació a les temàtiques" perquè "en definitiva, no tenen res a veure amb les competències pròpies de l'Ajuntament de Palamós".