L’Escala aprova l’avantprojecte del parc de l’Estany de la Poma

La zona, de 72.821 metres quadrats, té des de fa dècades ús de càmping

El ple de l’Ajuntament de l’Escala (Alt Empordà) ha aprovat aquest dilluns l’avantprojecte del parc de l’Estany de Poma, que defineix les línies bàsiques que ha de seguir tot aquest espai un cop s’obri al públic.

Es tracta d’un espai d’un total de 72.821 metres quadrats, que des de fa dècades té l’ús de càmping. El juny de l’any passat es va aprovar la modificació puntual del planejament general que ha de permetre que aquesta superfície passi a ser un parc públic, mentre que diverses finques de l’entorn, vora les zones ja construïdes i a la part més separada de l’estany, tinguin la possibilitat de construir-hi, des d’una zona hotelera a espai per a habitatge protegit.

L’avantprojecte, planteja un ambiciós pla en diverses etapes, a mesura que es vagin desenvolupant els diferents polígons, que ha de permetre configurar un gran parc urbà públic en els propers anys.

Es preveu que sigui un parc obert a tot el seu entorn (ara només es pot accedir des de l’entrada al càmping per l’avinguda Montgó), amb un total de 14 accessos i camins per a vinents i ciclistes que creuin tot l’espai.

També es configuraran diversos espais amb mobiliari urbà per poder-se asseure i gaudir de l’entorn, així com zones de jocs, mirador... Tant el carrer dels Cossis com la Rambla Mallols es podran ampliar i dotar de voreres i carril bici a l’entorn de la zona de parc. A més, es farà un sistema de recollida d’aigües que vagin al propi estany i permetin també resoldre els problemes d’inundabilitat que pateixen algunes finques del voltant.

La primera fase, que englobaria l’accés principal des de l’avinguda Montgó i l’entorn més immediat de l’Estany, així com una roureda que hi ha a la banda de la rambla Mallols, es preveu que es pugui començar a desenvolupar en un termini superior a un any. Serien els primers punts que es podrien obrir com a parc públic.

En aquest sentit, un cop aprovat l’avantprojecte, ara caldrà fer el projecte definitiu, que es preveu que es pugui aprovar dins l’any vinent. La resta de parc, s’haurà d’anar configurant a mesura que es desenvolupin els diferents polígons que inclou la modificació puntual del planejament general.

L’avantprojecte ha estat redactat pels despatxos AB Paisatgistes SL i Espai Lur Arquitectes SCCLP.

Beques de transport

El ple també va aprovar les bases de les beques de transport per a joves escalencs de 16 a 25 anys que han d'anar a estudiar fora un grau mig o superior o un batxillerat no existent al municipi. S'incrementa aquest ajut a 300 euros, però la convocatòria inclourà l'opció de doblar aquesta quantitat segons criteris econòmics i socials.

Moció sobre el tren

També es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup Gent de l'Escala que reclama que es compleixi el compromís d'adaptar l'estació de tren de Camallera per tal que hi parin trens de mitja distància i que la Generalitat estableixi una connexió de busos amb aquesta estació que doni servei a l'Escala i als pobles de l'entorn.

Renúncia de Carles Carlà

D'altra banda, aquest ple va informar sobre la renúncia a l'acte de regidor de Carles Carlà (Gent de l'Escala), que ha al·legat no poder-se dedicar al càrreg tot el que desitjaria per fer un pas al costat i deixar l'Ajuntament després de 8 anys com a regidor. Tots els grups municipals van agraïr-li la seva tasca durant aquest període.