La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d'Empordà retalla en un 10% el pressupost

La mesura ha obligat als organitzadors a emprar micromecenatge per finançar-se

Enguany, la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal arriba a la majoria d'edat, els 18 anys, reivindicant més que mai les seves arrels populars. Després de rebre l'any passat el Premi Nacional en la categoria de circ del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), la mostra proposa una setantena d'espectacles a càrrec de 38 companyies catalanes, espanyoles i d'arreu del món.

"Com en totes les altres edicions, apostem per les formacions catalanes sense deixar de banda les internacionals, per això enguany podem comptar de nou amb Cascai Teatre, el grup Sifó que estrenarà la versió de carrer de l'espectacle 'L'enreixat' que es va presentar a la Fira de Tàrrega, el malabarista britànic Andy Snatch o els coneguts Duo Tobarich de Xile", ha explicat la portaveu de l'organització del festival, Eva Gasull.

De nou, durant tres dies - del 19 al 21 de juliol- la població del Baix Empordà s'emplenarà de circ, humor, malabars i acrobàcies impossibles de la mà de grups com Rasoterra, Circo Pitanga, la companyia saragossana que mescla el trapezi i les teles anomenada Capicua o el mutidisciplinar Stefano di Renzo, entre molts d'altres.

Reducció de pressupost

En comparació amb l'any passat, l'organització ha hagut de reduir un 5% el nombre d'espectacles i grups participants a causa de la davallada en el pressupost. "Hem perdut un 10% dels ingressos que teníem, ens hem quedat amb 98.000 euros però això no afectarà a la qualitat de la fira", ha ressaltat Gasull. L'any passat, el certamen va comptar amb 84 espectacles de 40 companyies; enguany s'ha quedat amb 70 espectacles a càrrec de 38 formacions de teatre.

Uns "equilibris" econòmics que han intentat superar amb projectes de micromecenatge i col·laborant amb altres companyies teatrals i espectacles d'arreu de Catalunya. En concret, l'espectacle inaugural 'Somnis de Sorra' a càrrec Cia Borja Ytuquepintas està previst que es pugui cobrir amb els diners que es recullin de la plataforma Verkami. A quinze dies de la inauguració de la fira ja s'han recollit uns 1.300 euros dels 5.000 necessaris. "Si no arribem a la fita, no passa res, tirarem endavant el projecte i farem l'obra igualment", ha assegurat la portaveu.

En aquesta edició, la mostra compta amb el projecte europeu 'Pirineus de Circ' - la xarxa transpirinenca de difusió de petites formes de circ- com a col·laborador. Com a novetat, la mostra ha decidit recuperar el 'Firabar' que no es feia des del 2011. Aquest espai es tracta de deu espectacles a càrrec de sis companyies que aniran passant pels diversos locals de la població. "Els veïns i el poble ens demanava que el tornéssim a fer", ha explicat Gasull. D'altra banda, es manté per segon any consecutiu el projecte de l'Escola de Circ de la Bisbal on participaran diversos centres de circ catalans com l'IES de La Bisbal, l'Escola Tub d'Assaig 7.7 o Pengim-Penjam de Calonge.

Arribar als 32.000 visitants de l'edició anterior

Paral·lelament, durant aquests dies, els visitants també podran realitzar tallers de 'clown' o monocicle amb el campió mundial d'aquesta disciplina, Aleix Lindon, un dels pares del teatre de l'absurd, Pep Vila o els reconeguts pallassos Marcel Tomàs i Claret Papiol. L'ONG Xarop Clown, Pallassos d'Hospital també impartiran un curs sobre com gestionar el riure en aquest context.

"Esperem arribar als 32.000 visitants de l'any passat", ha comentat la portaveu de l'organització. La presentació de la programació de la 18a edició ha comptat amb l'actuació del grup acrobàtic 'Pols d'estrella' i la presència de l'alcalde de La Bisbal d'Empordà, Òscar Aparicio, i el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, entre d'altres personalitats. Concretament, Soy ha ressaltat que la Fira del Circ de la Bisbal d'Empordà es tracta d'un projecte "consolidat" i amb "molt de futur". "L'altre dia, parlant amb un programador de teatre em va assegurar que la mostra és comparable amb la Fira de Tàrrega", ha detallat. Segons el vicepresident de la Diputació de Girona, les comarques gironines són "un referent més enllà de les fronteres físiques" per la gran quantitat i qualitat de fires, festivals i espectacles que s'organitzen durant l'estiu.

En aquest sentit, Soy ha ressaltat que la fira del circ suposa una gran "promoció" per a tot el poble i ha assegurat que la Diputació de Girona continuarà donant-hi suport en els propers anys. Finalment, des de l'entitat que organitza la fira han fet una crida per trobar alguna persona que estigui interessada en analitzar l'impacte econòmic que suposa el festival de circ. "L'any passat ja vam voler tirar endavant aquesta idea amb la Universitat de Girona però l'informe costava uns 12.000 euros i no ens ho podíem permetre si el nostre pressupost d'enguany és de 98.000 euros", ha conclòs.