Xargay, Palau i Jordana reivindiquen l'esport femení en el pregó de les Fires de Sant Narcís

El tret de sortida de la programació ha comptat amb cercaviles i els balls de la imatgeria de la ciutat

Les Fires de Sant Narcís han arrencat aquest divendres al vespre amb el pregó de la gironina i exjugadora de l'Uni Girona, Marta Xargay; l'excapitana i directora esportiva de l'Uni Girona, Laia Palau, i l'excapitana i vicepresidenta de l'Uni Girona, Noemí Jordana.

En el seu discurs, les tres esportistes han reivindicat l'esport femení i han celebrat els 30 anys del pavelló municipal Girona-Fontajau. Abans, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, acompanyat de diversos regidors i regidores del consistori, ha donat la benvinguda a les Fires a les desenes de persones que s'han concentrat a la plaça del Vi.

"Teníem ganes de fer un pregó fet per dones. Teníem ganes de reivindicar l'esport femení, el que es fa a Girona i el d'arreu, des de la base fins al cim professional. També teníem ganes de celebrar els trenta anys de Fontajau.

I teníem ganes de fer-ho amb aquestes cracs, aquestes referents del bàsquet femení de Girona, i acompanyats també de totes les generacions: de nenes jugadores, de veteranes", ha remarcat l'alcalde de Girona, que ha afegit el següent: "Us animo, per tant, a sortir al carrer, a viure les Fires amb la màxima intensitat. Són dies de retrobaments, de sopars de colla, d'àpats familiars i desconnectar del dia a dia i de reconnectar-nos amb el més íntim que ens fa gironines i gironins".

La gironina Marta Xargay ha intervingut en el pregó a través d'un vídeo, ja que per qüestions personals no ha pogut viatjar a Girona des de Nova York, on resideix. La jugadora ha rememorat les seves vivències a les Fires fent menció a l'olor de castanyes, a cotó de sucre i a ametlles garapinyades, a les atraccions i a les barraques. També ha tingut un record especial per al seu pare, que va morir a principis d'aquest mes, explicant que junts miraven els focs artificials de tancament de les Fires.

Tot seguit, Laia Palau i Noemí Jordana han agafat el relleu. Han començat celebrant els 30 anys del pavelló de Fontajau, equipament on juga l'Uni Girona. "Ara fa 30 anys de la construcció de Fontajau i pocs pensaven que seria un equipament on el lluïment de les dones tindria cabuda", ha destacat Palau.

Jordana ha explicat que quan va arribar a Girona "a la grada de l'estimat Fontajau, es podien comptar les persones" que les acompanyaven als partits, però ha pogut viure "com a poc a poc això ha anat canviant". "En els bons moments i en els dolents heu fet que la família del bàsquet femení hagi anat creixent fins a ser una família nombrosa", ha afegit.

Les exjugadores de bàsquet també han fet una mirada cap al passat, agraint el treball i l'esforç de les pioneres del bàsquet femení, i cap al futur, celebrant el gran nombre de nenes que avui practiquen aquest esport. "Totes aquestes pioneres que jugaven a bàsquet sense mitjans, sense reconeixement, amb poc suport social, i no diguem econòmic, han fet possible que l'engranatge hagi continuat viu fins ara.

Gràcies a totes per creure-hi cegament! Veure tantes nenes i noies creixent a través del bàsquet és la millor notícia que podem tenir per assegurar-nos de la salut i la cohesió de la societat gironina", han afirmat sota l'atenta mirada d'algunes de les pioneres del bàsquet femení a Girona i de petites jugadores que han seguit el pregó des de l'Ajuntament de Girona.

"Ens agradaria demanar-vos que seguiu així, que seguiu empenyent i donant suport a l'esport femení", han conclòs les exjugadores acompanyat per un "visca les dones valentes, visca Girona i visca les festes de Sant Narcís".

Tret de sortida de les Fires de Sant Narcís

La festa d'inici de les Fires de Sant Narcís ha començat a tres quarts de sis de la tarda amb les cercaviles dels gegants i capgrossos de Girona, que han sortit de quatre punts diferents de la ciutat: el parc de Vista Alegre, la plaça de Miquel Santaló, la plaça de l'U d'Octubre de 2017 i la plaça de la Independència. Les quatre desfilades s'han unit a la plaça de Catalunya per anar juntes cap a la plaça del Vi, on hi ha hagut els tradicionals balls dels Gegants de Santa Eugènia de Ter i dels Gegants de l'Esquerra del Ter, de la Mula Baba, les Bastoneres, els Dragolins, el Beatusaure, el gegant Gerió i el Petit Drac Major.

Un cop acabat el pregó, hi ha hagut els balls de l'Àliga, dels Capgrossos i dels Gegants de Girona. Després de l'habitual pluja de mosques i capgrossos, s'ha fet el retrò de coets a la plaça del Vi i s'ha encès l'anella de foc.